​Krediti za energetsku efikasnost

Svedoci smo kako se godinama unazad mnogo toga govori o energetskoj efikasnosti objekata, stanova i kuća i koliko se novca zapravo potroši zbog neefikasne izolacije kuća i stanova. 

Krediti za energetsku efikasnost imaju za cilj da se kuća ili stan toplotno izoluju tako da su gubici energije na tom objektu minimalni i samim tim da ostvarite uštede na dugoročni period na računima za struju,grejanje (drva) i ostalim troškovima koje imate. 
Energetska efikasnost objekata je jedan od glavnih prioriteta budućnosti i kako bi energetska efikasnost objekata bila što pre poboljšana, mnoge banke u svetu i u Srbiji nude povoljnije kredite za rešavanje problema energetske efikasnosti. 
U kredite za energetsku efikasnost objekata spadaju krediti za postavljanje izolacije na kući. Bilo da se radi o postavljanju stiropora ili mineralne vune ili nekog drugog izolacionog materijala krediti za emergetsku efikasnost obuhvataju i namenski kredit za obnovu fasade kuće i sve ostalo što je potrebno kako bi kuća izgledala onako kako treba. 
Ova vrsta kredita je jedna od najboljih kredita iz jednostavnog razloga što se kredit u za energetsku efikasnost objekata u celosti otplati kroz nekoliko godina na uštedi ogreva ili na uštedi u plaćanju cene grejanja. 
Verovatno je da će za nekoliko godina prioritet Srbije kao i drugih država u Evropi biti da svi objekti, stambeni i poslovni ispunjavaju određene propise o energetskoj efikasnosti. Verovatno će oni koji to ne budu uradili imati veće troškove poreza kako bi se podstakli da reše pitanje energetske efikasnosti svojih objekata.
Kredit za energetsku efikasnost daju mmoge banke u Srbiji i u suštini su to povoljniji krediti u odnosu na druge vrste kredita ali kao i uvek svaka banka ima drugačiju kreditnu politiku i drugačije kamate i ostale troškove kredita pa je predlog da pregledate ponude nekoliko različitih banaka pre nego što se odlučite za onu koja vam je najpovoljnija. Osim toga možete angažovati i stručnjaka za finansije koji će umesto vas pronaći najbolju ponudu banke koja će vam dati kredit za energetsku efikasnost.