Niska cena izrade i održavanja sajtova

​Šta je bolje odabrati – Telenor ili VIP kućni internet

Dva operatera mobilnog interneta koji nude slične pakete kućnog interneta. VIP i Telenor su operateri koji su jedan za drugim uveli korisnicima omogućili pakete kućni internet. Na postoji razlika između kućnog interneta i mobilnog interneta jer je sve u stvari mobilni internet već je jedina razika u načinu na koji je predviđeno da se koristi. Kućni internet je namenjen upotrebi u kući, dakle sa jednog mesta za razliku od mobilnog interneta koji se koristi svuda gde se korisnik kreće. Kod kućnog interneta operateri mogu bolje da predvide protok po baznoj stanici.

Sa velikim brojem gigabajta za potrošnju i cenom nižom od postojećih tarifa mobilnog interneta kućni internet je prava stvar za korisnike koji nemaju drugih mogućnosti za internet ili koji neće da plaćaju dodatno fiksni telefon ili kablovsku televiziju. Takođe, kućni internet je pogodan za studente, ljude koji živr u podstanarstvu i one koji žive daleko od gradskih sredina.
Kućni internet paketi sadrže veliki broj gigabajta od 100GB pa naviše. U zavisnosti od vaših želja i potreba možete izabrati paket sa većom ili manjom količinom interneta a ujedno i sa većim maksimalnim protokom.
VIP i Telenor kućni internet dolaze u paketu sa ruterom koji možete koristiti kao i svaki drugi ruter. Dakle za povezivanje računara putem LAN kabla i za bežično povezivanje uređaja u vašoj kući. Nikakve razlike nema u odnosu na korišćenje klasičnog rutera, jedino je preporučljivo da ruter za kućni internet stavite daleko od kreveta i mesta na kojima često boravite kao i daleko mesta na kojima se deca igraju, sede i slično. Ipak ruter prima i šalje podatke putem 4G mreže i istovremeno šalje WiFi signal za uređaje u kući pa nije baš pametno provoditi vreme njegovoj neposrednoj blizini. Ko ima kuću, može da ga smesti negde u potkrovlje odakle će dobro hvatati mobilnu 4G mrežu a istovremeno slati dovoljno jak signal. Takođe možete ga spojiti LAN kablom sa starim ruterom sa kog dalje nastavljate da koristite internet.
Koji internet izabrati
Što se tiče izbora operatera, i jedan i drugi operater – VIP i Telenor nude slične pogodnosti što se tiče cena pretplate i količine gigabajta u paketu sa tom razlikom što VIP nudi besplatan internet protok (brzine dva megabita u sekundi) nakon potrošenog interneta iz paketa i to znači da ako imate paket najmanje veličine koji iznosi 100 gigabajta i nakon 20 dana potrošnje se dogodi da potrošite sav internet iz vašeg paketa u Vipu ćete imati besplatno korišćenje interneta samo sa smanjenim protokom što opet nije loše za korišćenje kao za YouTube i druge stvari. 
Sa druge strane što se tiče neograničenog internet protoka, Telenor je iako u početku uveo slično opciju od skoro je ukinuo opciju neograničenog interneta i nakon potrošenih gigabajta iz paketa ostaćete bez interneta. Da bi ste koristili dalje internet morate da aktivirate neki od dodataka za internet koji se naplaćuju posebno.
Što se tiče brzine protoka interneta VIP i Telenor internet imaju brzine koje najviše zavise od mesta u kome živite. Da biste bili sigurni da ćete uvek imati brz internet bez obzira na kog se operatera odlučite treba da se raspitate u svom kraju kako je kod nekog drugog ili da uzmete karticu od VIP-a i Telenora, ubacite u telefon i koristite na 4G mreži. Testirajte kako radi internet u toku različitih perioda dana, pre podne, popodne, uveče kad je najveća gužva što bitno utiče na to koliko će vaš internet biti brz.

Kada odlučite koji internet operater  zadovoljava vaše potrebe za brzinom dalje poredite cene paketa. Cena VIP interneta je nešto povoljnija nego Telenor internet. 
Za razliku od VIP interneta, Telenor svojim korisnicima nudi da podele količinu iz paketa kućnog interneta sa jednim postpaid korisnikom. To znači da ako imate paket od 150 GB u Telenoru a imate na primer dete koje studira, možete da omogućite da i vaše dete ima veliku količinu interneta i da vi faktički zajednički trošite jedan isti paket. Koliko god to zvučalo dobro, ipak je cena paketa Telenor kućni internet 150 – najmanjeg paketa putem koga možete da ostvarite deljenje interneta ~2000 dinara mesečno + pretplata za postpaid broj sa kojim se povezuje kućni internet pa tako izađe da za samo 200 din više u Vipu možete uzeti dva paketa Kućni net 1 od po 100GB. 
U svakom slučaju neko će imati interesa da koristi varijantu iz Telenora, moje lično mišljenje je da je u Vipu isplativije.
Što se tiče kvaliteta interneta pokrivenost 4G mreže Vip i Telenor je slična. Da biste proverili koliko je vaš stan ili kuća pokriven 4G VIP ili Telenor mrežom, na VIPovom sajtu se nalazi zona pokrivenosti gde se može videti pokrivenost 4G signalom. Takođe na Telenorovom sajtu se nalazi sekcija gde se nalazi mapa pokrivenosti Srbije 4G signalom i tu ćete videti da li se nalazite na mestu koje je pokriveno 4G mrežom.
VIP kućni internet možete koristiti samo na adresi koja stoji u ugovoru to znači da VIP ruter ne možete da odnesete na putovanje,  u selo ili neko drugo mesto gde provodite odmor, jer biste time prekršili pravila VIP-a i  VIP bi mogao da raskine ugovor sa vama.
Sa druge strane Telenor ne postavlja takvu prepreku pa vaš kućni internet, to jest ruter možete nositi gde vam je volja. Ako često putujete onda je Telenor kućni internet svakako bolja opcija od VIP kućnog interneta.
Poređenje cena paketa VIP i Telenor kućnog interneta
100GB

Cena kućnog interneta u VIP-u za paket KućniNet M (100GB), brzina 10/2 Mbps je 1100 dinara mesečno.

Pogodnost: nakon potrošenih svih GB iz paketa, internet i dalje moguć sa smanjenom brzinom od 2Mbps
Cena Kućnog interneta u Telenoru za paket (100GB), brzina 10 Mbps je 1600 dinara mesečno.

150GB

Cena kućnog interneta u VIP-u za paket KućniNet L (150GB), brzina 20/4 Mbps je 1400 dinara mesečno.
Pogodnost: nakon potrošenih svih GB iz paketa, internet i dalje moguć sa smanjenom brzinom od 2Mbps
Ekstra mogućnost: dodatnih 10GB za NEO broj, potrebno da je broj u okviru istog ugovora.
Cena Kućnog interneta u Telenoru za paket (150GB), brzina maksimalna moguća, je 2000 dinara mesečno.
Ekstra mogućnost: deljenje interneta iz paketa sa jednim postpejd Telenor brojem
200GB

Cena kućnog interneta u VIP-u za paket KućniNet XL (200GB), brzina maksimalna moguća je 1700 dinara mesečno. 
Pogodnost: nakon potrošenih svih GB iz paketa, internet i dalje moguć sa smanjenom brzinom od 2Mbps
Ekstra mogućnost: dodatnih 10GB za NEO broj, potrebno da je broj u okviru istog ugovora.
Koliko će se koji paket isplatiti, sve zavisi od vaših potreba. Da li je Telenor kućni internet ono vam treba ili je to Vip Kućni net. 
VIP iako ima ograničenja u pogledu nošenja rutera sa sobom ipak pruža velik broj GB za nižu cenu od Telenora. 
Kućni internet se uzima na ugovor od dve godine. Za te dve godine, za paket od 100GB po ceni od 1100 din mesečno, u VIP-u ćete platiti 26400 dinara. Isti takav paket od 100GB po ceni od 1600 dinara mesečno u Telenoru ćete platiti 38400 dinara.
Korisnik VIP KućniNet interneta od 100 GB  će u toku dve godine da plati 12000 dinara manje nego korisnik Telenor kućnog interneta. Dakle ušteda 12000 dinara u korist VIP interneta.
Opet, glavna stvar za kućni internet je pokrivenost mrežom i brzina protoka, pa oni kod kojih VIP ima slabu pokrivenost 4G signalom i tamo gde VIP internet ima malu brzinu, treba da se odluče za Telenor. Proverite zato kolika je brzina interneta pre nego što se odlučite za neki od paketa.

Telenor u paketu od 150GB (2000 dinara mesečno) nudi deljenje interneta sa jednim postpejd brojem. To znači da na tom broju možete potrošiti i 50GB interneta koji će biti obračunati preko paketa Kućni internet.
VIP u paketu od 150GB daje dodatnih 10GB mesečno jednom NEO broju a u paketi 200GB – daje 20GB za NEO broj. Za razliku od Telenora, VIP daje gratis GB ali je maksimalno 20GB za NEO broj. 

Koliko se vama šta isplati zavisi od vaših potreba, vaših navika i možda firme sa kojom imate dužu saradnju. 
Iz ličnog iskustva i mogu da kažem da sam izuzetno zadovoljan VIP kućnim internetom jer sam tako uštedeo dosta novca. Takođe poznajem i neke koji su uzeli Telenor kućni internet i oni su zadovoljni pogotovo mogućnošću da nose ruter sa sobom. 
Meni je prioritet bilo da uštedim novac na internetu i da ne plaćam kablovski ili Telekom ili neki drugi internet koji uz internet vezuje još neku uslugu kao što je fiksni telefon ili kablovska televizija što bez potrebe povećava iznos mesečnog računa za internet.
Kako su moja iskustva sa Vip internetom dobra, iz tog razloga preporučujem da vi sa nekim koga poznajete koliko je dobar koji internet.
Moj savet je ako hoćete da uštedite novac i  da ako potrošite GB iz paketa i dalje imate internet, onda svakako bolje uzeti VIP kućni net.
Ako hoćete da nosite ruter sa sobom kad idete na odmor, planinu, selo, neki drugi grad, onda je bolji Telenor kućni internet.
Ako ste korisnik Telenor Postpaid broja, ovim imate mogućnost da na tom broju koristite GB iz Kućnog interneta.
Ako ste korisnik VIP paketa NEO imate mogućnost da uz KućniNet L ili XL dodatno dobijete 10-20GB na tom broju.

Za sve koji nisu korisnici postpejd paketa u VIP ili Telenor mreži, izbor kućnog interneta se može svesti na: ušteda novca (VIP) ili sloboda nošenja rutera bilo gde po Srbiji (Telenor). 
Pokušao sam da ovde nabrojim prednosti i nedostatke različitih paketa a konačna odluka koji kućni internet uzeti zavisi isključivo od vas.