Ruteri za Vip i Telenor kućni internet ZTE i Huawei

​Kada potpišete ugovor sa nekim od operatera kao što je VIP ili Telenor za kućni internet, uz ugovor na dve godine i recimo paket od 100 gigabajta koji košta u ovom trenutku i kod jednog i kod drugog operatera (sa raznim popustima) 1.200 RSD mesečno, dobijete ruter za 4G mrežu u koji se stavlja sim kartica operatera. Kako je u ranijim tekstovima pisano o  prednostima i manama izbora Telenor ili Vip kućnog interneta, ovde će fokus biti na ruteru, na tome šta možete očekivati od rutera i kako ga najbolje iskoristiti.
Ruter postavite kod prozora, naravno dalje od mesta gde sedite, kreveta i slično ( treba voditi računa o izbegavanju izloženosti zračenja sa mobilnih mreža ).
Najčešće je ruter već podešen a SIM kartica u njemu postavljena, što  obično urade radnici  u vipu a vi možete podesiti naziv WiFi mreže kao i postaviti drugu pristupnu šifru. Ulaz za podešavanje je tako da u browseru ukucate 192.168.0.1 i dolazite do podešavanja rutera.
Jedna veoma važna napomena je da prilikom isteka ugovora na mesec ili dva ranije postoji  mogućnost ( nije 100%) od ćete dobiti ponudu da produžite ugovor i da ćete vi tako imati određeni popust u odnosu na druge redovne cene. Naravno pri ovome trebate biti veoma obazrivi iz jednostavnog razloga što ponuda najčešće se odnosi na produženje ugovora za naredne dve godine ali sa jednim bitnim nedostatkom a to je što potpisivanjem ugovora novog, to jest produžetka ugovora za 24 meseca vi ne dobijate ruter za internet kao kada ste potpisali ugovor prvi put. Iako deluje da to nije toliko važno na prvi pogled s obzirom da ćeti reći sebi, pošto već imam ruter ne treba mi drugi, ali trebate se setiti jedne stvari a to je garancija na ruter. Garancija na ruter traje dve godine a to je upravo onoliko koliko traje i vaša ugovorna obaveza. Istekom te dve godine, istek vaše ugovorne obaveze poklapa se sa istekom garancije uređaja. Ukoliko bi ste potpisali produžetak ugovora a karticu koristili u starom ruteru u slučaju kvarova na ruteru koje više ne pokriva garancija vi praktično više nemate ispravan ruter koji ćete koristiti za internet a ugovorna obaveza vam važi i operater neće poslati vaš uređaj na servis bez da servisu platite naknadu jer garancija je istekla. To je veoma važno razmisliti da se ne desi da vas neko pozove i ponudi takvu opciju i zato je pravi savet da proverite dobro da li vam prilikom produženja ugovora za kućni internet, operater daje novi ruter sa garancijom od 2 godine. Ukoliko to nije slučaj i nudi vam se samo popust na mesečnu pretplatu, pogledajte na sajtovima operatera da li i koliko iznose pretplate za kućni internet za nove korisnike koji dobijaju ruter uz ugovor od 24 meseca i ukoliko je razlika u ceni između popusta koji operateri specijalno vama nude kao starom korisniku i pretplate koju imaju oni koji tek sada potpisuju novi ugovor neznatna, onda je mnogo bolje raskinuti stari ugovor kada dođe vreme i sledećih dana potpisati novi ugovor i na taj način ćete dobiti opet novi ruter za dinar na koji važi garancija od dve godine, upravo onoliko koliko traje vaša ugovorna obaveza. 
Najveća verovatnoća da će popust koji vam operater nudi kao starom korisniku za produženje ugovorne obaveze to jest pretplata koju bi ste trebali plaćati bez mogućnosti da dobijete ruter biti u potpunosti ista kao što je pretplata novog korisnika koji zaključuje ugovor na dve godine i pritom dobija ruter za dinar.

Sada da vidimo kako se ruter koristi jer i Telenor i VIP uz potpisivanje ugovora za kućni internet omogućuju vam da dobijete veoma koristan ruter za 1 RSD.
4G ruter fizički izgleda slično kao i svaki drugi osim što za razliku od najvećeg broja rutera, stoji uspravno. VIP obično uz ugovor za kućni internet obezbeđuje ruter marke ZTE ali ponekad i  Huawei ili Alcatel dok Telenor tradicionalno obezbeđuje ruter marke Huawei. Na njega se direktno mogu LAN kablom povezati desktop ili laptop računari, a poseduje kao i svaki drugi ruter bežičnu vezu WiFi, putem koje se povezuju svi vaši mobilni prenosni uređaji.
Sam ruter za razliku od drugih rutera ima i ulaz za SIM karticu preko koje zapravo ovaj ruter dobija internet sa Telenor ili sa Vip repetitora. Ovaj ruter iz ugla korisnika, osim ležišta za SIM karticu ima i priključak za telefonski uređaj iako vi u paketu sa internetom bilo da ste ugovor zaključili u Telenoru ili u Vip-u nemate omogućen govorni saobraćaj, istekom ugovorne obaveze od dve godine i potpisivanjem nove imaćete dva rutera od koji ćete jedan koristiti za internet koje plaćate a drugi ruter će biti slobodan da sa njim eksperimentišete na način da dobijete najpogodniju kombinaciju a to upravo omogućuje da ovaj ruter može da služi u sličnu svrhu kao jedna vrsta uređaja koja se zove GSM gateway čija je cena oko 200$ a to je da priključite fiksni telefon u priključak za telefonski aparat i razgovarate putem mobilne mreže po nižim cenama.
Ovaj ruter vam omogućuje da ukoliko volite da razgovarate dugo vremena i često a odlično je poznato da je prekomerno razgovaranje putem mobilnog telefona štetno jer dolazi do zagrevanja tkiva od zračenja telefona, u ovaj ruter možete ubaciti recimo, u ovom trenutku, najpovoljniju prepaid globaltel karticu na kojoj ste aktivirali pripejd paket koji košta inače 900 RSD/mesečno i omogućuje vam da imate neograničene minute i poruke i određen broj gigabajta. U tom prepaid paketu, naravno postoji još jedan paket koji je praktičniji i za 1.000 RSD imate neograničene razgovore + 4GB interneta a postoji i još jedan paket koji košta 1300 din i donosi neograničene minute + 10 GB interneta. Tačnu ponudu možete pronaći na njihovom sajtu.
Ovaj ruter vam upravo daje mogućnost da priključite fiksni telefon na njega i da ga koristite za razgovore preko mobilne mreže, bez bojazni da ćete zračenjem i  zagrevanjem svoje usne školjke na neki način naškoditi svom zdravlju.
Obično ima jedan ili dva priključka za telefon ali se telefonski kabl lako može razdvojiti na više uređaja. Osim što ne morate da plaćate fiksni telefon kad imate ovaj ruter, pri čemu nećete primetiti razliku jer umesto pretplate na fiksni bolje platite Globaltel freepaid sa neograničenim minutima. Naravno, možete primati pozive putem fiksnog telefona priključenog na ovaj ruter.
Korisna je stvar i u malim firmama koje nemaju fiksni ili ne žele da ga koriste a  opet im je potreban neki fiksni telefoski uređaj.
Upotreba ovog rutera kao izvora telefonske linije može biti korisna i ljudima koji imaju starije roditelje koje često žive na selu ili žive u stanovima ili u kućama sami i navikli su  nekako na fiksni telefon i ne zovu takoreći nikog osim svoje dece dok ih , sa druge strane, razni marketing operateri iz call centara spamuju  reklamnim porukama, promocijama i raznim dosadnim stvarima. Jednostavno mogu odjaviti fiksni telefon staviti VIP ili Telenor ruter u njihov stan podesiti na 2g mrežu da bi bio signal uvek konstantno jak i svojim roditeljima omogućiti da koriste fiksni telefon na isti način kao što su ga koristili ranije. Dakle ne moraju više voditi računa kao za mobilni da li je baterija puna, da li je zvono podešeno i sve ostalo. Dakle sa gledišta vaših roditelja nema potrebe za učenjem novih stvari jedino trebaju imati jedan mobilni za slučaj da nestane struje. 
Možete u taj ruter staviti bilo koju sim prepaid  karticu a preporuka je naravno da stavite Globaltel karticu ali takođe i Vip, Telenoru ili Mts, prepaid karticu ukoliko smatrate da je to pogodnije za vas.
Što se tiče troškova naravno, globaltel kartica omogućuje vašim roditeljima da pozivaju koga god žele jer imaju neograničeno minuta za sve mreže i to bez ugovorne obaveze uz paket Freepaid koji trenutno iznosi po najnižoj ceni 900 RSD bez ugovorne obaveze.