Niska cena izrade i održavanja sajtova

VIP Kućni internet iskustva – Paket Kućni Net 1

Skoro sam u VIP-u uzeo paket Kućni net 1 uz ugovor na 24 meseca i popust uz koji mesečna pretplata iznosi 999 dinara, što bi se reklo više nego povoljna promocija pa ga preporučujem svima koji internet koriste na koliko toliko uobičajen način.
Uz VIP kućni internet besplatno dobijate Alcatel HH41 LTE WiFi ruter.

Ruter ima 2 LAN priključka, a po navodima proizvođača domet WiFi signala je do 250m.

Veoma praktična stvar kod ovog rutera kao i kod ZTE rutera je i priključak za fiksni telefonski aparat.

Trenutno su u ponudi 3 paketa Vip kućnog ineterneta od 100GB, 150GB i 200GB a paketi se osim po količini interneta razlikuju i po brzini protoka.

Nakon potrošenih gigabajta koji dolaze uz paket, brzina protoka pada na 2Mb/s.

Cena VIP kućnog interneta u 2019. godini

U trenutku pisanja ovog teksta važe sledeće cene i brzine VIP kućnog interneta :

  • Kućni Net M – 10/2 Mb/s – Cena 1099 din mesečno
  • Kućni Net L – 20/4 Mb/s – Cena 1399 din mesečno
  • Kućni Net XL – Max/10 Mb/s – Cena 1699 din mesečno

Za aktuelne cene pogledajte sajt https://www.vipmobile.rs/

Ovo ograničenje pri punoj brzini je postavljeno da bi Kućni internet bio dostupan svima pa da se ne bi desilo da zbog nekoliko komšija koji skidaju ogromne količine podataka vi ne možete da otvorite Facebook stranicu ili pogedate video na Youtube.

Pri normalnom korišćenju, najveća je verovatnoća da nećete ni premašiti paket M od 100GB mesečno ali ako se to i desi, nećete ostati bez interneta, imaćete prihvatljivih 2Mb/s protoka, što je dovoljno za Youtube, Facebook i ostale sajtove a takođe imate i opcije prelaska na veći paket ili kupovine dodataka.

Za neku prosečnu upotrebu interneta, VIP kućni net M je sasvim povoljan paket, idealan za one kojima je potreban samo internet, koji ne bi hteli da uz internet moraju da plaćaju nešto što im ne treba (u mom slučaju to bi bio fiksni telefon koji ne koristim +700 din ili kablovska koju ne bih gledao +1100 din) ili za one koji nemaju mogućnost priključka na kablovsku ili ADSL.

VIP kućni internet nije za one koji non stop nešto skidaju sa interneta – filmove, muziku, igrice, one kod kojih je Youtube non stop uključen. Takvi korisnici će sadržaj iz paketa pri punoj brzini potrošiti za nekoliko dana i za njih je kablovski SBB ili ADSL – Telekom Net paketi od 1500 din .

VIP Kućni internet je idealan za sve koji nisu non stop na internetu – dakle oni koji nekad nešto skinu, gledaju Youtube ali ne 24 sata dnevno…

VIP kućni internet je odlično rešenje za studente koji nemaju potrebe više da traže stan sa kablovskim prikjučkom, da pri promeni mesta stanovanja (što nije redak slučaj) ponovo zaključuju ugovor sa nekim od kablovskih ili ADSL operatera…
Kod promene mesta stanovanja, samo je potrebno otići u VIP da prijavite novu adresu na kojoj ćete koristiti VIP kućni internet.

Kako do VIP kućnog interneta

Vip kućni internet fukncioniše preko 4G mreže, pa je upravo pokrivenost vaše kuće ili stana 4G signalom uslov da možete uzeti ovaj paket.

Da bi ste proverili da li se vaš stan nalazi u zoni pokrivenosti 4G signalom VIP mreže, potrebno je da odete na mapu pokrivenosti vip mobilnim signalom gde ćete pronaći da li se nalazite u zoni pokrivenosti. Inače mapa je (trenutno) loše napravljena i neke ulice (bar u mom slučaju) su drugačije označene ili se čak i ne nalaze na toj mapi pa će upoređivanje sa Google mapom vašeg kraja  biti nešto što će vam biti od pomoći pri snalaženju. 
Možda je Beograd dobro „ucrtan“ na VIP mapi pokrivenosti ali Valjevo i verovatno druga mesta nisu pa kad krenete u VIP, ne bi bilo loše poneti ili telefon sa Google mapom vašeg kraja, kako ni vi niti radnici u Vip ne bi trošili vreme na snalaženju na zvaničnoj mapi.

VIP 4G jačina signala na telefonu
Ako živite na mestu koje je pokriveno 4G signalom, onda možete otići u VIP i zaključiti ugovor o korišćenju interneta. Naravno ako tako više volite, VIP internet možete naručiti online preko sajta.

VIP 4G jačina signala na ZTE ruteru

Podešavanje ZTE rutera i VIP Kućnog interneta

ZTE ruter koji dolazi uz VIP kućni Net je već podešen, pa odmah nakon uključivanja možete početi da koristite internet.
Naravno, ako ne volite mnogo čačkate oko tehnike, možete tražiti da vam na VIP prodajnom mestu isključe PIN za SIM karticu i karticu postave u ruter.

U admin panel rutera se logujete preko http://192.168.0.1 sa korisničkom šifrom admin.

Naravno možete promeniti fabričku wireless šifru rutera ili ako vam ne treba potpuno isključiti Wifi i podesti mnogo stvari ako su vam potrebne.

Ruter poseduje i 2 priključka za LTE antene kome treba ima mogućnost da pojača mobilni signal dodavanjem jačih antena.

Nekad se dešava da se ruter diskonektuje sa mreže pa u tom slučaju nemate internet. Kad se to desi, morate se ulogovati u admin panel vašeg rutera, i kliknuti na dugme Konektuj se  ili sačekati oko minut da se uređaj sam konektuje na mrežu.

 

Merenje potrošnje VIP Kućnog interneta

Koliko ste potrošili interneta u toku meseca možete videti u administrativnom delu vašeg ZTE ruteraili na VIP korisničkim stranicama, s tim što bi ovo drugo trebalo da bude relevantno.
Postoji malo odstupanje u količini potrošenog interneta na meraču ZTE rutera i prikazu stanja na VIP korisničkim stranicama.