Get ready for the success…

Email: hello@example.com

CDN Mreža servera – Najbolji način da ubrzate sajt

Kad imate sajt sa malim brojem poseta, koji kao ciljno tržište ima jednu zemlju, CDN mreža nema mnogo značaja za vas. Pojedine firme svojim klijentima koji kod njih naruče izradu malog sajta daju čak i besplatan hosting.

Ali ako imate velik broj poseta na sajtu, ako hostujete video materijal ili neke druge fajlove za download, onda je potrebno rasteretiti server na kom je sajt hostovan. Iako ovo možete uraditi odvajanjem statičkih fajlova (video, slike i drugo) na poseban server, nije loša stvar ići korak napred i za sajt podesiti CDN server.

CDN serveri

Ako imate web sajt koji ima posetioce iz raznih krajeva sveta, veoma je bitno da se sajt podjednako brzo učitava ma gde se oni nalazili. Brzina sajta je zato važna kako bi se slike, video materijal i drugi fajlovi mogli za najkraće vreme transportovati do korisnika.

Ovo znači da će se sve slike i video sadržaj, kao i drugi statički fajlovi (java skripte, css fajlovi) kopirati na veliki broj CDN servera raspoređenih po celom svetu. Kad korisnik iz neke druge države ili sa nekog drugog kontinenta poseti vaš sajt, neće imati potrebu da čeka, već će se sajt učitati momentalno. To je omogućeno tako što mreža CDN servera prepoznaje lokaciju korisnika i isporučuje mu fajlove sa CDN servera koji je najbliži njemu.

Čim na sajt dodate slike ili bilo koji drugi fajl, on se automatski kopira na veliki broj servera gde čeka trenutak kad će biti isporučen krajnjem korisniku. Ovo svakako znači i to da će server na kom hostujete vaš sajt biti manje opterećen, jer će zadatak distribucije statičkih fajlova preuzeti mreža CDN servera.

Ako imate sajt koji prodaje domaće proizvode iz Srbije a neko od naših ljudi koji živi u Australiji želi da kupi upravo te proizvode od vas, slike proizvoda će se isporučiti sa servera u Australiji koji je najbliži njemu – sajt se učitava trenutno bez čekanja.

Za velike sajtove sa velikim protokom je preporuka je OVH CDN servis.

Naravno osim same koristi za krajnje korisnike koji više neće morati da čekaju na učitavanje sadržaja sajta, ne treba zaboraviti ni prednosti zbog bolje pozicije na pretraživačima. Pretraživači favorizuju sajtove koji se brzo učitavaju, pa će sajtovi koji koriste CDN uvek imati bolju poziciju u pretrazi nego sajtovi koji ne koriste CDN.