Get ready for the success…

Email: hello@example.com

Kako pronaći najbolji domen za vaš sajt

​Prilikom izrade sajta glavna stvar koju treba osmisliti je naziv domena vašeg sajta. Domen, to je ime koje se ukuca u pretraživač ili u pregledač, web browser, da bi određen klijent došao na vaš sajt.
Ime web sajta, to jest naziv domena je isto što i vaš broj telefona. Da bi vaš sajt funkcionisao na internetu neophodne su mu dve stvari a to je naziv domena i web hosting. Dok se web hosting može porediti sa mobilnim telefonom kao aparatom domen bi se mogao porediti sa brojem telefona ili sim karticom. Telefon možete menjati a karticu premeštati u drugi telefon pa isto tako hostnig možete menjati ali glavno je što je domen uvek isti pa oni koji traže vaš sajt, nalaze vas upravo po domenu. 
Prilikom izbora domena za sajt treba razmišljati šta se želi postići. Tip sajta određuje naziv domena i samim tim tip sajta može biti samo vizit karta firme pa na osnovu toga domen može biti ime firme sa nekim od nastavaka kao što su RS, COM ili neki po vašem izboru. Ukoliko sesajt bavi prvenstveno jednim proizvodom, logičan naziv domena bi bilo ime tog proizvoda ili ime određene usluge. Kako postoji veliki broj usluga koje su generičke kao i proizvoda koji su generički kao što su hleb, mleko keks i tako dalje velika verovatnoća je da su neki od tih domena već zauzeti.
Naziv domena treba da oslikava vaš sajt tako da ono što se registruje kao domen treba da bude upravo ono što se nudi na sajtu. Ukoliko se bavite iznajmljivanjem građevinske opreme vaš domen mogao bi da to jest vas domen bi mogao da ima naziv 

– iznajmljivanjeopreme.rs

– iznajmljivanjegrađevinskeopreme.rs 

– najamgrađevinskeopreme.rs

– iznajmljivanjegrađevinskeopreme + sa dodatkom naziva firme. 
Prilikom izbora domena trebate ipak voditi računa da on ne bude preterano dugačak i da se lako pamti. Domen koji se lako pamti mnogo je bolji za korišćenje. Domen je ono što ćete štampati na vizit kartama i zato vodite računa da ipak domen ne bude previše dugačak kako bi se lako zapamtio.
Cena domena zavisi od vrste kao i od firme preko koje vršite registraciju domena. Domen se registruje na period od najmanje godinu i mora se obnoviti pre isteka roka kako neko drugi ne bi registrovao vaš domen. Domen može biti nacionalni kao što su RS, HR, BH ili internacionalni kao što je COM, NET i tako dalje. Domen koji je namenjen organizacijama je ORG i tako dalje. Postoje i nacionalni domeni sa nastavkom CO.RS isključivo za firme, ORG.RS koji mogu dobiti samo državne institucije i udruženja a postoji i totalno jeftin domen OVH koji registruje firma OVH iz Francuske i košta oko 300 dinara godišnje i ovaj domen može da ostvari dobru poziciju na Google tako svako može imati web sajt.