Get ready for the success…

Email: hello@example.com

Poređenje cena sajtova u Srbiji i cena izrade sajta na Zapadu

Kolika je cena izrade sajta na zapadu u 2014. godini

Biti preduzetnik u Srbiji i nije tako loše, bar što se tiče cene izrade sajta. Sajt za manji biznis se u Srbiji može dobiti za oko 250 eura. Većina preduzetnika bi trebalo da iskoristi, jer kako vreme prolazi, sve veći broj web dizajnera će se okretati ka zapadnom tržištu, a samim tim i cene izrade sajta za srpsko tržište biće na nivou onih cena koje važe na zapadu.

originalni članak

Kad se radi o izradi sajta za mali biznis najčešće se misli na sajt koji sadrži u proseku 10 do 20 stranica sa nekim osnovnim CMS om i par društvenih widžeta kao što je Facebook like box, Twitter widžet, Google + i drugi.

Napravite sajt besplatno
Napravite sajt besplatno

Cena osnovnog web sajta:

Domen – $10 godišnje
Hosting – $10 do $100 godišnje (zavisno od vrste hostinga i broja posetilaca)
Održavanje sajta – $500 godišnje i više (obično 60h godišnje u zavisnosti od količine promena)
Online markting sajta $750 mesečno i više.

Bitni faktori koji utiču na cenu izrade web sajta

Da li se radi o potpuno novom sajtu ili o redizajnu postojećeg sajta?
Da li imate dokument u kom je napisano šta sve želite da web sajt poseduje?
Da li vam je potreban blog ili sistem za samostalno održavanje sajta (CMS)?
Da li već imate pripremjene grafičke elemente za web sajt?
Da li želite responsivni dizajn – da se sajt automatski prilagođava svim veličinama ekrana?
Da li su vam potrebni mltimedijalni elmenti (flash, video…)?
Da li posedujete pripremljene tekstove i slike za sadržaj ili je to potrebno pripremiti?
Da li su vam potrebne određene opcije kao je mogućnost online prodaje?
Da li vam je potrebna optimizacija sajta SEO?
Ko će nastaviti održavanje sajta nakon izrade i postavljanja na server?

Za najbolji rezultat, svi novi projekti izrade sajta treba da počnu sa procesom prikupljanja dokumentacije u kojoj će se nalaziti ključne stavke koje klijent zahteva.

Ovaj proces pomaže da se odrede tri važna elementa:

1. Online brend
2. Struktura web sajta
3. Funkcionalnost web sajta

Ovaj proces je jako bitan zato što obe strane – dizajneri i naručioci sajta mogu da tačno vide šta i kako treba da se radi.

Jednostavan web sajt za manju firmu – onaj gde klijent ima jasnu viziju šta hoće – zahteva minimum dokumentacije i najčešće se za manje od jednog dana sve utanači. Sa druge strane mnogo kompleksniji projekti izrade sajta zahtevaju nedelje sastanaka i izradu dodatnih dokumenata koje dopunjuju projekat.

Izgled sajta

Izgled sajta utiče na brend koji firma ili proizvod ima, uključujuće sve fotografije i slike pa i sam dizajn okvira. Korišćenje već gotovog templejta ne znači da ne treba prilagođavati slike, okvir i mnoge druge stvari. U toku dizajna dizajner će obično prikazati više opcija i modifikovati ih u zavisnosti od toga šta se vama svidelo. Za manje firme budžet za sajt se kreće od $1,200 do $3,500 da bi od osnovne zamisli dobili gotov sajt.

Slike i grafika

Određivanje cene izrade sajta je povezano sa cenom slika koje bi se koristile na sajtu. U velikom broju slučajeva klijent nema slike koje bi trebalo postaviti na sajt, a to znači da se slike moraju kupiti. Cene slika variraju od $10 za sliku kupljenu sa nekog od sajtova za prodaju slika do nekoliko stotina dolara za profesionalne fotografije rađene po porudžbini.
U najboljem slučaju mogli biste dodati $100 samo za fotografije. Osim toga za sajt su potrebne ikonice i dugmići koje možete kupiti u paketu za nekih $50 što bi upravo toliko uvećalo vaš budžet za grafičke elemente.

Sajt za mobilni i responsivni dizajn

Iz razloga što mobilni telefoni postaju sve bitniji za online uspeh, bitno je da vaš sajt bude minimum prilagođen ekranu mobilnog telefona.
Najbolje je kad je sajt responsivan pa se dobro prilagođava svim dimenzijama ekrana – od najvećeg monitora prek tableta do ekrana mobilnog telefona. Responsivni dizajn sajta čini da se vaš sajt podjednako dobro prikazuje na svim uređajima. Pravljenje responsivnih web stranica koštalo bi vas 20% do 30% više nego sajt rađen samo za desktop. Ova dodatna cena dolazi iz razloga što je takav sajt potrebno duže vremena da bude urađen kao i testiran na većem broju uređaja kako bi se utvrdilo da nema greške kod korišćenja. Danas skoro svi web projekti ukljčuju responsivni dizajn.

Cena za pisanje sadržaja sajta

Kad na red dođe dodavanje sadržaja na sajt, najpogodniji model za manje firme je da sami kreiraju sadržaj sajta i unesu ga putem dela sajta namenjenog administriranju sajta (CMS)
Većina dizajnera ne pravi problem kod isporuke sajta koji nije popunjen sadržajem – samo templejt. Ali ako tražite od dizajnerske kompanije da dodaju sadržaj – tekstove i ostalo, budžet bi se uvećao za $100 do $150 po stranici.

Programiranje dodatnih funkcija obično košta dodatno

Veliki broj korisnih funkcija se mogu instalirati na vaš sajt kako bi unapredile vaše poslovanje ali ti dodaci mogu još povećati cenu sajta. Neke od tih funkcija mogu biti uključene u sistem sajta, ali to što su integrisane ne znači da su podešene da služe svrsi koja vam je potrebna.

Za klijente koji hoće sami da rukovode svojim sajtom, web dizajner može integrisati i prilagoditi sajt tako da korisnik sam menja sadržaj.

Instaliranje i prilagođavanje CMS sistema za sajt kao što je Drupal i
WordPress košta od $2,000 do $20,000

Obuka i uputstva

Potreban vam je niz saveta i instrukcija sa objašnjenjem kako da upravljate i menjate sadržaj sajta. xplaining how to maintain and edit site content. Zavisno od toga kakav materijal je pripremljen i u kom obimu se vrši obuka očekujte da bi trebalo platiti od $400 do $1,500

Blog

Mnogi klijenti žele da imaju blog (WordPress ili sličan) pored sajta
prilagođen izgledu glavng sajta. ustomized to reflect their website’s branding and design. Dodavanje bloga kreće se od $1,000 do $2,500.

Izrada online prodavnice

Za online prodavnice, kataloge i procesore kartica računajte od $1,500 do
$5000 ili više u zavisnosti od datih potreba.

Email Marketing kampanje

Klijentima koji žele da šalju email poruke na liste prijavljenih korisnika obaveštavajući ih o najnovijoj ponudi, potrebne su alatke za pravljenje email kampanja.
Tada se može integrisati neki od sistema kao što je Graphicmail, Mailchimp ili Constant Contact. Takođe možete prepustiti agenciji da umesto vas upravlja kampanjom a to vas košta $720 i više.

Brendiranje/ logo dizajn

Često se od nas traži da dizajniramo logo. U samom početku, krećemo sa procesom izrade koji traje osam časova i za to vreme uradimo oko šest primera kako bi logo mogao izgledati. Ako se jedan od primera logo dizajna klijentu svidi, tad dolazi faza sređivanja i prilagođavanja kako bi se dobila konačna verzija koja se sviđa klijentu. Cena od $900 do $3,500.

Lending stranice

Lending stranice su strance koje promovišu jedan proizvod ili uslugu. One su obično deo promocije koja obuhvata kampanju putem društvenih medija, email ili baner kampanju. Ovakve stranice radimo po početnoj ceni od $450 .
Kontakt forme i online upitnici: $300 i više.
Newsletter: $400 do $900
Integrisanje reklamne kampanje (Google AdWords): $200
Foto galerija: $250 do $500
Merenje posećenosti sajta (Google analitika, izveštaji…): $200 do $2000
SEO (optimizacija sadržaja sajta , prijava na pretraživače itd.): $500 do $4000
Društveni mediji – Kreiranje i upravljanje profilima na društvenim mrežama (Twitter, FaceBook,
YouTube, Pinterest, Google+, LinkedIn, itd): $500 do $2000

Dakle koliko izrada sajta za manju firmu košta?

Najveći broj sajtova za manje firme koje dizajniramo i održavamo košta od $6,000 do $20,000.
Koristeći cene koje smo prethodno naveli možete izračunati koliko bi sajt za vas koštao.
Tome dodajte trošak održavanja sajta. Web sajtovi ne održavaju sami sebe. Najveći deo održavanja sajta je instalacija zakrpa i apdejtovanje. Održavanje je nešto što najveći broj firmi zaboravi da uračuna u budžet zato što misle da mogu sve sami. Ali prvi put kad greškom izbrišu naslovnu stranicu sajta i izgube osam sati prodaje dok pokušavaju da dovedu stvari u pređašnje stanje, poželeće da su sklopili ugovor o održavanju sajta. Budite sigurni da vaš web dizajner nudi uslugu besplatnog održavanja u određenom periodu odmah izrade sajta.

Cena održavanja sajta zavisi od toga šta očekujete od firme koja se bavi web izradom sajta. Trebalo bi računati minimum $250 mesečno da imate dizajnera/developera koga možete pozvati ako vam nastane problem koji ne možete sami da sredite. Ako očekujete od njega dodatni rad kao što je izrada novih slika, dodavanje novog sadržaja, upravljanje društvenim mrežama itd očekujte da cena ide više.

Dodatne napomene
Ako je vaš sajt bitan deo vašeg poslovanja, nemojte štedeti na dizajnu i izradi sajta. Ako očekujete da platite $100,000 za iznajmljivanje i opremanje lokala, kupovinu inventara i mnogo još stvari od laminata do ukrasnih sijalica, izloga, dekoraterskih radova, onda možete da platite razumnu cenu za kreiranje vašeg online poslovanja.


Vaš budžet treba da bude baziran na strategijskim ciljevima vašeg posla. Ako ste pročitali ovo, mora da ste ozbiljni u poslu. Sada znate koliko se naplaćuje izrada, održavanje i svi poslovi vezani za online nastup manje firme na Zapadu. Zato se ne ustručavajte da nas pozovete i zatražite procenu izrade vašeg sajta jer ipak dobro je kad poslujete u Srbiji!