Get ready for the success…

Email: hello@example.com

Iskustva sa Hosting uslugama u Srbiji

​U Srbiji postoji određen broj Hosting firmi, neka su veće, neke su manje a iskustva koje sam imao sa njima lično ili preko klijenata kojima održavam sajtove, mogu vam preneti na ovoj stranici.
Ubedljivo najbolji hosting koji sam koristio i najpovoljniji u odnosu cene/kvaliteta je Dream Hosting iz Beograda.


Dream hosting servere zakupljuju u Nemačkoj (Hetzner) a ti serveri su izuzetno brzi, kvalitetni i stabilni.  Sajtovi koji se nalaze na  Dream Hosting serverima imaju najmanje problema, uvek su online i ako se desi neki problem da sajtovi ne rade,  možda jednom godišnje u roku od najviše 2 sata stvari su sređene i sajtovi su opet online. Osim toga sajtovi koji se nalaze na Dream hostingu postižu bolje pozicije na Google. Dream Hosting ima nešto više cene hostinga ali opet nisu među najskupljim u Srbiji i gledajući odnos cene i kvaliteta, smatram da je cena sasvim u redu.

Sledeća hosting firma koja pruža hosting usluge koje su po kvalitetu ravne Dream hostingu je Adriahost. Adriahost takođe ima kvalitetne servere, s tim što sam održavao samo 2 sajta koji su bili hostovani kod njih. Za sve to vreme, nikakvih problema nije bilo ali s obzirom da im je cena hosting paketa dosta viša nego kod Dream hostinga, nisam ih preporučivao klijentima.

Eunet Hosting to jest sada SBB. Eunet Hosting takođe ima kvalitete servere ali sajtovi rade za nijansu sporije nego na Dream hostingu. Sajtovi su takođe stabilni i uvek dostupni, nema problema niti greški u radu. Eunet za razliku od Dream Hostinga nudi dosta nižu usluge, pa tako ako imate potrebu, na najmanjem hosting paketu možete da hostujete čak 5 sajtova što je veoma velika pogodnosti i ušteda za sve one koji imaju veći broj sajtova. Cenu usluge možete platiti i putem mesečnog računa tako da je najniži paket 360 dinara mesečno ili manje ako se odlučite na godišnje plaćanje. Eunet ima takođe kvalitetan Hosting i mogu da ga preporučim svim svojim klijentima i ostalima kojima je potreban Hosting za sajt. Glavna prednost Eunet hostinga u odnosu na Dream Hosting je to što Eunet nudi povoljniju cenu Hosting usluge za više sajtova. Eunet i u svom najmanjem paketu nudi besplatan SSL sertifikat za sve sajtove. Sa druge strane, Dream hosting u paketu koji ekvivalentan ceni Hosting paketa u Eunetu nudi mogućnost za hostovanjem samo dva sajta.

Sledeći na listi je Plus Hosting. Vreme odziva sajtova je malo sporije od Euneta, ipak se može primetiti ta razlika ali stavljam ih na ovo listu zato što nude povoljnu cenu usluge i mogućnost da povoljno hostujete samo jedan sajt. Možete iskoristiti promotivnu ponudu i imati popust na prvu godinu hostinga ili a u narednim godinama ćete hosting za jedan sajt plaćati oko 2000 dinara mesečno što nije toliko ni loše ako imate samo jedan sajt a ako imate više sajtova, onda Plus Hosting nije najpovoljniji. Iako su u suštini dobar hosting, dešavalo se da sajtovi ne rade više puta godišnje po 30-60 minuta, najčešće u rano jutro između 6 i 7 sati.

Od hosting firmi u Srbiji koje ne preporučujem su Loopia (sajtovi spori, nepostojanje Cpanela, bekap sajta samo preko FTP fajl po fajl) i Ninet hosting (loša korisnička podrška). 

Sa drugim Hosting provajderima nisam imao iskustva tako da ne mogu da pričam o njima a sigurno da postoji još poneki Hosting u Srbiji koji je dobar i nudi povoljne cene usluga, mada hosting firme koje sam nabrojao, postoje u Srbiji dugi niz godina i ne menjaju kvalitet usluga.

Da dodam još i to da ako hoćete da imate sajt samo sa par stranica a imate karticu za plaćanje putem interneta, možda će vam odgovarati OVH hosting gde uz zakup domena možete dobiti mikro hosting paket sa SSL sertifikatom od 10MB besplatno. Tako možete u kombinaciji sa besplatnim servisima za čuvanje slika imati veoma lep sajt sa niskom cenom godišnjeg održavanja.