Get ready for the success…

Email: hello@example.com

WordPress plugin za čišćenje baze kad sajt sporo radi

​Wordpress je najzastupljeniji sistem za održavanje sajtova i kao takav je izuzetno popularan širom sveta za velike ili male sajtove. 
Wordpress se koristi već dugi niz godina i zbog svoje jednostavnosti, praktičnosti ilakoće upotrebe je postao omiljen sistem koji koriste mnogi vlasnici malih firmi ali i onih velikih kao i vlasnici privatnih blogova i mnogih drugih sajtova. 
Wordpress, da bi funkcionisao dobro, treba da se ažurira i održava u ispravnom stanju a jedna od tih stvari je da se u bazi WordPress ne nalaze stvari koje više nisu potrebne. 
Wordpress sadrži takav sistem da se u bazi nalaze određene stvari o određenim dodacima koji ste instalirali da bi oni funkcionisali ispravno. Ako ste dodatak kasnije deinstalirali, u bazi se još uvek nalaze informacije o starim temama, njihovim podešavanjima kao i svi objavama koje ste napisali, u revizijama tih objava. 
Sve te stvari nisu potrebne za vaš sajt i samo povećavaju veličinu baze toliko da se sajt sa vremenom sve sporije učitava.

Da biste bazu očistili od nepotrebnih podataka koje opterećuju njen rad i rad samog sajta, potrebno je da optimizujete vašu bazu podataka. Da ne bi ste ručno brisali te podatke koje nisu potrebni najlakši način je da instalirate dodatak to jest plugin koji će vam omogućiti da lako i jednostavno očistite bazu podataka od nepotrebnih stvari. 
Nepotrebne stvari koje zauzimaju prostor uključuju i razne vrste neželjenih komentara, revizije stranica, objava, otpad…Jedan od najboljih pluginova koji služe da se optimizuje baza podataka u wordpressu je WP optimizer plugin. 
Instaliranjem ovog plugina pokrećete čišćenje baze podataka od stvari koje više nisu potrebne. Kada instalirate plugin WordPress optimize u podešavanju plugina ćete videti nekoliko stvari koje treba da uradite. Jedna od tih kartica se odnosi na brisanje tabela iz baze podataka koje se više ne koriste. 
Te tabele su nastale instaliranjem različitih stvari kao i različitih WordPress tema. Njihovim brisanjem se oslobađa velik broj prostora u bazi podataka i samim tim baza postaje manja. Osim toga optimizacija WordPress tabela i brisanje nepotrebnih podataka smanjuje veličinu vaše baze i od tada vaš sajt koji se možda sporo učitavao se učitava mnogo brže i bolje. 
Još jedna stvar koja utiče na brže učitavanje vašeg sajta su postavke u samom htaccess fajlu na serveru. Putem htaccess fajla se omogućuje kompresovanje fajlova, keširanje statičnih datoteka i još mnoge druge stvari koje će da omoguće da se vaš sajt učita mnogo brže nego ranije.