Get ready for the success…

Email: hello@example.com

Izrada sajta za online prodaju – online shop – cena i način izrade

Izrada sajta za online prodaju ili izrada online shopa je sledeći stepenik u online poslovanju, ako ste već razradili prodaju preko Facebooka gde vam je dosadilo odgovaranje i dopisivanje sa zapitačima od kojih majji broj njih naruči nešto.

Odlučili ste da je vreme da posao podignete na viši nivo i da proces prodaje bude automatski. Pošto Facebook nudi neka rešenja za izradu online prodavnice, tačnije aplikacije koje su dosta dobre ali i skupe, rešenje se samo nameće – izrada svoje online prodavnice.

Šta Vam je potrebno za izradu internet prodavnice?

Prodavnica

Pa pre svega, potreban je neko ko će da napravi sajt za prodaju putem interneta. Pravljenje sajta može biti jednostavno ili komplikovano – u zavisnosti od Vaših želja a isto tako i cena može biti niska a može biti i visoka. Sve zavisi od vaših želja ali i potreba. Osim toga potreban Vam je i domen i hosting, ali pošto se oni lako kupuju (za 50 eura godišnje možete imati oba) ovde ćemo se pozabaviti procesom izrade sajta za internet prodaju i izneti par bitnih stvari koje Vam mogu biti od koristi.

Cena izrade sajta za online prodaju

Cena izrade sajta za online prodaju često zavisi i od količine artikala koje treba dodati na sajt. Najčešće se radi o ceni od 1000€ do 2000€ za sajt za online prodaju sa mogućnošću samostalnog unosa proizvoda, njihovih varijacija, popusta, dodavanja kupon kodova i mnogo toga još što je potrebno svakoj ozbiljnoj internet prodavnici.

Često se nakon izrade i testiranja sajta radi o unosu od 300 i više artikala sa svim slikama, opcijama, popustima tako da je za sve to potrebno izdvojiti vreme.

Kad su proizvodi dodati i kad je sajt spreman za upotrebu, dolazi faza koja se zove promocija. Kao i kod svake prodavnice, i online shopu je potrebna reklama da bi kupci videli i dolazili da kupuju robu preko sajta koju Vi kasnije šaljete poštom ili kako se dogovorite.

Promotivne aktivnosti za online prodavnicu

Plaćeno oglašavanje

Postoji nekoliko vidova promocije, ali glavni su Facebook (i Instagram,WhatsApp) reklamiranje i Google Ads. Takođe postoj i opcija zakupa banera po raznim sajtovima ali pošto su cene mnogima visoke, preporuka je da tu opciju koriste samo oni koji imaju velik budžet za reklamu.

Besplatno oglašavanje

Postoje besplatni vidovi reklame, pa tako ako već imate sajt koji predstavlja Vašu firmu, na njemu možete reklamirati svoj sajt za online prodaju. Isto tako ako imate Facebook profil za firmu ili Facebook stranicu, preko nje možete reklamirati internet prodavnicu. Tu možete dodati i razmenu banera sa vašim poslovnim saradnicima, razmenu linkova kao i postavljanje oglasa na oglasne sajtove.

SEO optimizacija online prodavnice

Treći vid besplatne reklame putem interneta je sam vaš sajt, to jest optimizacija za pretraživače. Kako ovaj vid reklame zavisi od konkurentnosti u određenom poslu, na optimizaciji sajta se mora raditi više ili manje. Svi naši sajtovi su optimizovani za pretraživače, ali kako na Google na prvu stranu može da stane samo 10 rezultata, ne računajući plaćene oglase, ako Vam je konkurencija jaka, možda će biti potrebno dodatno vreme za optimizaciju sajta, koje opet košta.

Slanje porudžbina

Kad posetioci počnu da dolaze na Vaš sajt i narudžbine krenu jedna za drugom, dobro za Vas je da sklopite ugovor sa nekom od kurirskih službi kako bi dobili fiksnu cenu prilikom slanja pošiljaka, koja je u svakom slučaju povoljnija nego kod klasičnog slanja. Takođe, kupci gledaju cenu isporuke i ako ste u mogućnosti da ih oslobodite troškova isporuke što se obično radi kad vrednost porudžbine bude preko određenog iznosa, mnogo će radije poručivati robu preko Vašeg sajta a Vama će prodaja iz dana u dan rasti.

Važno je da znate da kao i u stvarnom životu, potrebno je dosta rada i upornosti da bi se zaradile pare preko interneta. Čime god da se bavite, važno je da imate strpljenja i da se fokusirate na zadovoljstvo korisnika.