Get ready for the success…

Email: hello@example.com

Kako da sajt bude vidljiv na Google

Kako da se sajt pojavi na Google
Kako da se sajt pojavi na Google

Nakon izrade sajta, glavna stvar je da sajt ima posetioce. Kako bi ste omogućili da što pre vaš sajt izađe na Google, nakon izrade sajta, potrebno je sajt prijaviti na Google.

Najveći svetski pretraživač će pre ili kasnije pronaći vaš sajt i uvrstiti ga u rezultate pretrage, nevezano za to da li ste ga prijavili ili niste.

Dakle, da vaš sajt što pre izađe na Google, potrebno ga je prijaviti  na Google

Za tu namenu, Google je napravio web aplikaciju koja se zove webmaster tools ili alatke za webmastere.

Preko ove aplikacije, veoma je lako prijaviti nov sajt na Google, i ako ste sve dobro odradili, već za par sati, ili za 1 dan, vaš sajt će se pojaviti u rezultatim pretrage kad kucate puno ime domena vaseg sajta u polje Google pretrage.

Kako biste pomogli da Google razume strukturu stranica na vašem sajtu, možete Googlu dodati mapu vašeg sajta koju možete dobiti pomoću besplatnog generatora mape sajta.

U polje upišete pun naziv vašeg sajta, a zatim preuzmete mapu sajta u xml obliku, preimenujete je ako želite i uploadujete u glavni direktorijum sajta. Bitno je da budete sigurni da se mapa nalazi na pravom mestu tako što ćete u browser ukucati http://imesvasegsajta/mapasajta.xml a zatim pritisnete Enter – u browseru biste trebali ugledati XML mapu sajta.

Zatim preko Google alatki za webmastere izaberete opciju dodaj mapu, gde treba da u polje upišete pun naziv mape (npr. mapasajta.xml).

Takođe, možete odrediti ciljnu državu za koju ste namenili sajt, tako što ćete na kontrolnoj tabli sajta kliknuti na zupčanik (gore desno) a zatim podešavanja sajta.