Get ready for the success…

Email: hello@example.com

Kako Google Ads ili AdWords oglašavanje može povećati zaradu

Na Google rezultatima pretrage postoje dve vrste rezultata: jedna vrsta su organska pretraga i to su rezultati sajtova koji su se našli na određenim pozicijama zahvaljujući njihovom kvalitetu , brzini, radu na sajtovima, održavanjeu sajtova, linkovima sa drugih sajtova i drugim stvarima koje su bitne za rangiranje sajtova u Google pretrazi pod zajedničkim nazivom SEO optimizacija sajtova.
Druga vrsta rezultata koja se može sresti prilikom pretraživanja na Google su plaćeni rezultati ili oglasi. Plaćeni rezultati pretrage – oglasi znači da neko plaća kada vi kliknete na link koji se nalazi u Google pretrazi. Ako avi tražite jedan proizvod a neko taj proizvod prodaje, najbrži način da se prodaja ostvari je to da on plati reklamu na Google poznatu kao Google oglašavanje ili Google Ads a nekada se to zvalo Google AdWords.

Ono što je bitno za razumeti kod Google reklamiranja to jest kod reklamiranja na Google pretrazi je da se plaćeno oglašavanje  zasniva na aukciji. Cena po kliku za određeni upit nije fiksna već se menja i zavisi od ponude drugih oglašavača, to jest od ponude Vaše konkurencije za prikaz njihovog sajta na tom mestu za određenu ključnu reč. Ako Vi prodajete ono što skoro niko drugi ne nudi putem Interneta, onda ćete sigurno sa veoma malo uloženog novca u oglašavanje postići dobre rezultate. Ipak, čest je slučaj da se na internetu pojavljuje još kompanija koja se bavi istim poslom i njima je takođe cilj da se nađu među prvim rezultatima pretrage jer to direktno utiče na njihov posao i njihovu zaradu od posla.

Da bi se našli među prvim rezultatima pretrage, imate dva načina, jedan način je da radite na svom sajtu, da neprestano dodajete nove i relevantne sadržaj na sajt, nove tekstove, ažurne informacije, kvalitetan sadržaj ali takođe i da sadržaj vašeg sajta i sam vaš sajt kao linkove ka vašem sajtu delite na svim društvenim mrežama, dobijete pratioce i oni takođe dele sadržaj Vašeg sajta sa svojim pratiocima. Od kvaliteta dolaznih linkova kao i od kvaliteta samog sajta, njegove brzine i optimizovanosti za razne uređaje zavisi pozicija u pretrazi. Delatnost koja ima za cilj da se određen sajt, konkretno Vaš sajt, nađe među prvih nekoliko rezultata Google pretrage za određene ključne reči se naziva SEO optimizacija sajta i u suštini znači optimizacija sajta tako da sajt veoma dobro razumeju pretraživači i rangiraju ga u svojim rezultatima.

Drugi način da se nađete na vrhu pretrage, to jest da budete bukvalno prvi je plaćanje određene cene po kliku. Dakle Vi platite određeni iznos svaki put kad neko klikne na Vaš oglas koji se nalazi u rezultatima pretrage. Najčešće se nalazi na prvom drugom ili trećem mestu zavisno od ponude konkurencije za tu istu ključne reči kao i od relevantnosti i kvaliteta vašeg oglasa.

Verovatnoća da će neko od osoba koje vrše pretragu da klikne na Vaš oglas

Cena po kliku se formira putem aukcije pa po sistemu ko da više njegov oglas je prvi. Ono što je bitno napomenuti kod Google oglašavanja je da će ukoliko neko nudi određenu cenu po kliku a Vi na primer nudite duplo veću cenu po kliku, kada neko klikne Vaš oglas, vama Google neće naplatiti duplo više novca nego samo 1 dimar više od one cene koju je ponudio konkurent. To znači da ako Vi nudite cenu od 35 dinara za klik na vaš oglas a Vaš konkurent najbliži po ceni nudi 20 din to znači da će cena po kliku na Vaš oglas iznositi 21 din a ne 30 ili 35 dinara. To je dobro i omogućuje Vam da ostvarite značajne ušteda na oglašavanju na Google sajtu.
Kako bi ste bolje razumeli kako funkcioniše Google AdWords – sad Google Ads, možete pogledati veliki broj besplatnih online kurseva kao i pročitati veliki broj tekstova koje je Google specijalno za edukaciju preduzetnika preveo i na srpski jezik. Sve imate dostupno na srpskom i to Vam može biti veoma dobro polazna osnova kako bi ste bolje razumeli kako funkcioniše oglašavanje na Google jedino što Vam treba je da imate dosta vremena.
Kako bi ste mogli zaraditi više novca putem oglašavanje Vašeg sajt i da bi ste se reklamirali na Google, potrebno da otvorite Google Ads nalog što možete učiniti jednostavno, a da bi to uradili treba vam određena kartica za internet plaćanje. Kartice koje možete koristiti su razne kartice za plaćanje putem interneta, na primer Mastercard kartica MTS banke.

Sa tom karticom se prijavljujete na Google Ads nalog i nakon toga postavljate kampanju , podešavate cenu po kliku,  odredite ključne reči i radite druge stvari koje ćete naučiti ukoliko budete pročitali uputstva koja je Google pripremio za svoje korisnike.

Ukoliko ne umete da sami napravite Google Ads kampanju ili nemate vremena da učite možete angažovati osobe koje se bave reklamiranjem putem Googla na taj način ćete uštedeti sebi vreme i novac. Ali morate znati da se pravljenje i vođenje kampanje na Google naplaćuje tako da određene osobe koje izaberete morate plaćati određen mesečni iznos na osnovu toga što vodi i brine o vašoj kampanji.

Ukoliko su vaši mesečni budžeti ispod 40 eura za Google oglašavanje, onda vam se ne isplati angažovati stručno lice samo za tu namerno ali možete u okviru održavanje sajtova dobiti uslugu i postavljanja osnovne Google kampanje i određenih stvari koji uz to idu. Za više informacija možete nas kontaktirati na neki od navedenih načina na našem sajtu.