FEO – Front -end optimizacija sajta

​Front-end optimizacija sajta ili FEO je proces optimizacije isporuke resursa web sajta sa klijentske strane.

U IT-u postoje dve različite oblasti u kojima tehnologija funkcioniše: na strani klijenta ili na prednjoj strani i na strani servera ili na zadnjem kraju. FEO smanjuje broj resursa potrebnih za preuzimanje određene stranice, omogućujući pregledaču bržu obradu stranice što korisnik primećuje kao brzo učitavanje sajta. 

Verovatno ste mnogo puta imali prilike da čekate da se neki sajt učita. Osim toga, nakon što se stranica konačno otvori, sajt je radio sporo, stranice su se sporo otvarale. To je znak da na sajtu nije rađena FEO optimizacija. Takvi sajtovi imaju previše nepotrebnih resursa, najčešće ni slike nisu optimizovane na pravu veličinu i format tako da Vam se na ekran mobilnog telefona isporučujue slika velika 3mb umesto slike od nekoliko kb trošeći nepotrebno internet iz paketa.

Dobra FEO optimizacija sajta štedi vreme i resurse jer pravilnom isporukom sadržaja dovodi do brzog učitavanja sajta, uštede internet protoka i zadovoljstva korisnika.

U web servisima zadnji kraj je mesto gde serveri na lokacijama dobavljača usluga obrađuju korisničke zahteve. Prednji kraj je mesto gde korisnik preuzima i predstavlja kod – browser (Chrome, Mozilla….).

Front-end optimizacija koristi nekoliko procesa za pojednostavljivanje HTML koda i resursa web stranice, što olakšava učitavanje stranica u web pregledač. Sa druge strane, u pozadini optimizacije, kompanije nadograđuju svoje servere da bi obradile više zahteva.

U mnogim slučajevima, nespremnost vlasnika web sajta da investira u održavanje web sajta ili usluge, dovodi do toga da web stranice postaju veće i koriste više JavaScripta i AJAKS-a, što sve više opterećuje pregledač krajnjeg korisnika, čineći FEO važnijim za optimizaciju. 

Zanemarivanjem FEO optimizacije sajta, dolazi do sporog učitavanja web stranica, prevelikog trošenja resursa korisnika (interneta iz paketa) i čekanja na učitavanje što izaziva nezadovoljstvo korisnika sajtom. Mnogi korisnici odustanu od čekanja i vrate se na Google pretragu sa koje ulaze u neki drugi sajt. Tako loša FEO optimizacija sajta ima negativan efekat na SEO optimizaciju sajta pa pozicija u pretrazi opada.