Najbolji VPS server Srbija

VPS server Srbija obuhvata usluge koja omogućuje da sa manje ili više novca postavite jedan ili više svojih sajtova ili nekih drugih projekata na server koji ima garantovane resurse.

Za razliku od shared hosting paketa gde svi sajtovi koji se nalaze na jednom serveru dele iste resurse i povećanjem potrošnja resursa od strane jednog ili nekolicine sajtova, smanjuju se raspoloživi resursi drugim sajtovima. Pored toga što je to na neki način rešeno određenim ograničenjima za prekomerno korištenje resursa na deljenom hostingu, ipak najbolje rešenje između dedicated servera to jest namenskog servera i deljenog hostinga jeste virtuelni server – VPS.

Virtuelizacija servera je omogućila da se na jednom istom serveru postavi nekoliko zasebnih (virtuelnih) servera od kojih svaki može imati određen broj gigabajta RAM memorije, hard diska, procesorske snage i drugih stvari.

VPS serveri Srbija jeste usluga koju pruža takoreći svaka kompanija koja nudi usluge hostinga za sajtove. Međutim pitanje je da li vam je bitno da se virtuelni privatni server koji zakupite nalazi baš u Srbiji ili vam je svejedno gde je njegova lokacija. Ovo pišem iz jednostavnog razloga što većina firmi iz Srbije koje nude usluge hostinga i VPS servere, zakupe server u inostranstvu. Tako bi se vaš projekat ili sajt nalazio van Srbije.

Ukoliko vam sa druge strane to nije bitno da li se vaš sajt ili neki drugi projekat nalazi u Srbiji ili van Srbije onda nemate velike potrebe da zakupljuje VPS server u Srbiji od domaće firme jer za mnogo manje novca možete u stranim hosting firmama dobiti VPS server istih ili boljih karakteristika.

SBB – VPS serveri sa lokacijom na teritoriji Srbije

Jedna od firmi iz Srbije koja sigurno ima svoje vlastite servere jeste SBB Eunet hosting koji nudi kako virtuelne VPS servere u Srbiji tako i namenske servere. Njihova cena za zakup VPS servera se kreće od nešto više od 1.000 dinara za najniži paket i oni vam omogućuju mesečno plaćanje i održavanje vaših servera kao i konsultacije u slučaju problema.

Dream web hosting – VPS serveri

Druga kompanija koja je kod nas ali čiji serveri se ne nalaze u Srbiji nego u Nemačkoj kod kompanije Hetzner AG jeste Dream web hosting Srbija. Oni nude VPS server po nešto višim cenama od Eunet-a ali za svaki server dobijate cPanel nalog koji vam omogućuje upravljanje kako vašem serverom tako i email adresama i mnogim drugim stvarima što u velikoj meri olakšava korišćenje.

Dream web hosting VPS preporuka za velike projekte gde vam je pouzdanost izuzetno važna.

Dream hosting je pouzdana firma koja koja veoma vodi računa o održavanju servera. Sa njima sigurno nećete imati problema što se tiče dostupnosti vašeg sajta, to jest projekta. Naravno ukoliko se radi o veoma bitnim projektima preporuka je da zakupite namenski dedicated server gde ćete imati sigurno dobru i pouzdanu podršku i biti zadovoljni uslugom.

VPS serveri koje nude firme iz inostranstva

Ukoliko se radi o manje važnim projektima, vašim ličnim sajtovima ili sajtovima vaše firme koji nemaju ogroman broj poseta ili više želite da imate neograničen broj sajtova za neke manje projekte, da ne budete ogranični brojem sajtova u nalogu kod standardnog hostinga, onda bi vam se veoma isplatilo da uzmete VPS server u nekoj firmi iz inostranstva.

Na taj način ćete za isti ili manji iznos novca dobiti mnogo veće resurse ili jednostavno rečeno počevši od 3 ili 4 EUR mesečno možete imati veoma kvalitetan VPS server koji odgovara većini vaših potreba.

VPS serveri kompanije OVH – Francuska

Jedna od kompanija, koja je skoro najveća na svetu što se tiče hosting usluga, jeste francuska OVH gde možete dobiti virtuelni server – VPS po ceni već od 3,6 EUR mesečno. Ovaj najmanji i najjeftiniji VPS ima 2 GB RAM memorije i 20 GB SSD hard diska.

OVH kompanija takođe nudi i veće pakete VPS servera a takođe i namenske servere koji su povoljniji nego serveri koje bi ste plaćali u Srbiji ali i u mnogim drugim kompanijama u inostranstvu. S obzirom da se radi o kompaniji koja nudi hosting usluge na svih pet kontinenata, vaš VPS server možete smestiti u Evropi, Americi, Kanadi, Aziji… Uz to, bićete sigurni u kvalitet usluga. VPS serveri imaju anti DDOS zaštitu i redak je slučaj da neki server u kompaniji OVH ne funkcioniše kako treba.

VPS serveri kompanije Aruba cloud – Italija

Druga strana firma koju mogu da preporučim jeste italijanska hosting firma Aruba cloud, koja omogućuje da imate VPS privatne servere na 2 načina:

Standardni server gde vi tačno možete izabrati količinu RAM memorije, snagu procesora, prostor na hard disku ili SSD disku i tako dalje. U ovom slučaju VPS server se obračunava po satu tako da cena mesečne pretplate čini ukupan broj sati korišćenja servera. Kod ovakvog tipa obračuna, uz naplatu po satu, možete server koristiti i samo nekoliko sati ili dana i biće vam naplaćen iznos proporcionalan vremenu korišćenja. Naravno, VPS server se naplaćuje bio on aktivan ili ne, tj isključivanje VPS servera iz kontrolnog panela Aruba cloud, neće prekinuti naplatu sve dok ga ne obrišete.

Smart VPS server je druga opcija koju u ponudi ima Aruba cloud gde u ponudi imate 3-4 servera različite snage, RAM, SSD ali za razliku od standardnog, koji se naplaćuje po satu, Smart VPS server se naplaćuje mesečno i ovde nemate mogućnost da samostalno određujete parametre.

Iz iskustvo mogu da preporučim zakup servera kod Aruba cloud a naravno, osim VPS servera, u ponudi su i namenski serveri i veliki broj drugih usluga.

VPS serveri kompanije Inmotion

Na spisak kompanija koje u ponudi imaju VPS servere, mogu dodati i Inmotion hosting koja vam omogućuje zakup web servera po povoljnim cenama gde možete dobiti server od 1GB pa do 16GB RAM a osim toga imate i namenske servere i mnogo drugih usluga koje su vam sigurno potrebne.

VPS serveri kompanije Hosting Winds

Takođe interesantna može biti ponuda VPS servera u firmi Hosting winds koja je takođe strana kompanija ali nudi VPS servere sa održavanjem po početnim cenama od samo 5,5 dolara mesečno ili servere bez održavanja po po 4,5 dolara mesečno. Osim servera na Linuxu, možete uzeti i Windows VPS servere samo što je njihova cena nešto viša.

Vultr VPS serveri

Još jedna firma koja mogu da preporučim jeste Vultr koja nudi virtuelne privatne servere po ceni od 3,5 dolara mesečno ali se radi o serveru koji ima veoma slabe kapacitete od samo 500mb RAM memorije koji će opet možda nekom biti zanimljiv.

Digital ocean VPS serveri

Slična ponuda se može naći i preko kompanije Digital ocean koja ima slične cene VPS servera kao i Vultr.

Koji VPS server uzeti?

Na ovaj način napravljen je pregled nekoliko kompanija koja pružaju usluge iznajmljivanja VPS servera i koje možete uzeti za vaše projekte.

Ukoliko tražite hosting za vas projekat ili web sajt na virtuelnom privatnom serveru koji mora da se nalazi u Srbiji preporuka je da uzmete SBB eunet VPS.

Ukoliko vam to nije bitno a želite da idete preko firme iz Srbije preporuka je Dream web hosting gde možete iznajmiti kvalitetne VPS servere ali takođe i namenske servere. Dream web hosting servere zakupljuje preko poznate kompanije Hetzner A.G. i serveri se nalaze u Nemačkoj.

Ukoliko imate karticu za plaćanje putem interneta možete preko firme Hetzner AG po povoljnijim cenama uzeti VPS servere.

Takođe iskoristite ponudu koju pruža francuski OVH koji imaju veoma povoljne VPS servere za oko 450 din za 2GB RAM ili italijanska Aruba cloud, koja može pružiti usluge iznajmljivanja VPS servera po povoljnim cenama.

Na vama je da se odlučite gde i koji VPS server ćete uzeti ali s obzirom na veliki izbor VPS servera u inostranstvu i raznolikosti cena, preporuka je da za sve projekte koji od kojih ne zavisi neka veoma velika zarada, uzmete u inostranstvu. U slučaju stalne potrebe, možete angažovati administratora servera koji će voditi računa o vašem virtuelnom ili namenskom serveru.