Održavanje web stranica – aktivnost koja donosi veću zaradu

Održavanje web stranica je proces kome je glavni cilj ispravno funkcionisanje urađenog web sajta. Dakle, izrada sajta je prvi korak ka uspešnoj web prezentaciji a da bi u kontinuitetu sajt donosio korist svojim vlasnicima i ispunjavao namenu radi koje je napravljen, neophodno je redovno ulagati vreme u razvoj web stranica.

Web sajt firme je sistem koji je sastavni deo većeg sistema – Vašeg poslovanja a sastoji se od kvalitetnih i korisnih tekstovakorisnog sadržajauputstavaslikavideo materijala, društvenih mreža, dakle svega onoga što je potrebno postojećim ili budućim klijentima ili kupcima Vaših proizvoda. Jednom rečju, sajt je polazna tačka koju budući klijenti Vaše firme koriste kako bi pronašli sve potrebne informacije i konačno doveli do kupovine proizvoda ili usluga koje nudite – tj. do uspešne saradnje.

 

Velik broj ljudi misli da je izrada sajta sve što treba da bi njihov posao imao koristi. To je donekle tačno, jer čak i web sajt o kome se, nakon što je napravljen, ne vodi računa u smislu redovnog ažuriranja i dodavanja aktuelnih informacija o proizvodima ili uslugama, će ipak donositi neku korist. Čak i sajt na kome se nalaze cene od pre nekoliko godina, pa i pogrešan broj telefona će biti korisniji nego kad sajt uopšte ne postoji, jer možda sadrži ispravnu email adresu i adresu lokacije firme, prodavnice i sličnog, što će zainteresovani klijent iskoristiti da stupi u kontakt. Naravno, negativna strana netačnih informacija na sajtu je što će određen broj potencijalnih novih klijenata otići kod konkurencije

 

Sasvim prirodna težnja za što manjim izdacima nakon početnog ulaganja u izradu sajta i domen/hosting dovodi do relano manje koristi od sajta od one koja bi bila kad bi se redovno ulagalo u sajt. Pod ulaganjem u sajt, se podrazumeva prvenstveno vreme usmereno ka dodavanju kvalitetnih tekstovaispravku informacija koje više nisu aktuelne, dodavanju novih proizvoda ili galerije radova pruženih usluga. U firmi koja ima više zaposlenih bi trebalo odrediti nekog da unosi nove tekstove na sajt i vrši izmenu postojećih informacija. Ukoliko se radi o preduzetniku koji sam obavlja određenu delatnost, onda se najčešće angažuje osoba kojoj je posao održavanje sajtovaza više različitih klijenata.

 

Redovno održavanje sajtova je korisna aktivnost i iz razloga što je potrebno pratiti promene koje se na internetu često događaju a tiču se novih tehnologija, izmena načina na koji pretraživači rangiraju sajtovenovih pravila i mnogo toga još. Na webu se sve veoma brzo menja, svake godine se pojavljuju novi modeli uređaja – telefoni, satovi …tako da je veoma važno sve te promene ispratiti i potrebne ispravke primeniti na sajt.

 

Ukoliko se redovno ne prate promene i ne primenjuju na sajt, vremenom sajt pada u rezultatima pretrage, dizajnerski deluje zastareone prikazuje se ispravno na novim uređajima, koji se pojavljuju svakog meseca novi modeli ili se učitava veoma sporo što sve dovodi da eventualni klijenti koji su kliknuli na link datog sajta na Google odustaju i traže drugi sajt koji nudi sličnu uslugu a to je po pravilu sajt konkurenta. Tako se dešava da se broj poseta smanjuje a samim tim i korist koju ste u prvim godinama nakon izrade imali od sajta. Da ne pominjemo bezbednosne probleme koji mogu nastati sa starim verzijama CMS sistema u kojima je urađen sajt, za koje se kasnije otkrilo da imaju bezbednosne probleme koje niko u međuvremenu nije ispravio jer niko nije radio na održavanju sajta. Takvim sajtovima je potreban redizajn sajta i ako nisu sajtovi statičkog tipa – ažuriranje CMS.

 

Zato naša usluga održavanja sajtova obuhvata:

  • Redovno tehničko održavanje Vaših web stranica
  • Redovan bekap (sigurnosna kopija celog sajta sačuvana na disku)
  • Redovna provera brzine učitavanja sajta i primena potrebnih ispravki kako bi sajt bio brži
  • Dodavanje tekstova, proizvoda, slika i video materijala, redovno ili kad nam javite šta treba izmeniti ili dodati
  • Provera pozicije sajta za određene klučne reči i rad na pozicioniranju sajta na pretraživačima (trenutno je Google glavni, kasnije će možda u Srbiji to biti Yandex)

 

U suštini održavanje web stranica ima za cilj da se posvetite svom poslu, da zbog redovnog održavanja sajta imate veću zaradu a trošak od 20€ mesečno za održavanje sajta bude neprimetan zbog povećanja zarade.