Održavanje WordPress sajtova

WordPress je verovatno najzastupljeniji CMS u svetu. Najveći broj sajtova kako malih tako i onih velikih, poznatih firmi, je napravljen u WordPressu. Velikoj popularnosti je doprinela i činjenica da se upravljanje WordPress sajtom veoma lako uči pa je ova platforma izbor za izradu sajtova za klijente, koji mogu bez prethodnog tehničkog znanja, samostalno menjati i ažurirati sadržaj na sajtu. Isto tako klijenti mogu i vršiti update softvera, tema i pluginova (dodataka).

Osim jednostavne uporebe, WordPress je veoma dobro optimizovan za pretraživače pa se sajtovi koji su napravljeni u WordPressu mogu veoma lako optimizovati kako bi zauzeli najbolje pozicije u pretrazi.

WordPress, zbog svoje velike popularnosti ima velik izbor templejta(od kojih se mnogi mogu preuzeti i instalirati besplatno) i velik broj dodataka (plugina) koji mogu da prošire osnovne funkcionalnosti sajta. Međutim, zbog te velike popularnosti, WordPress sajtovi su često na meti napada hakera kojim je najčešće cilj (u siromašnijim zamljama) preuzimanje baze podataka, postavljanje lažnih stranica ili slanje email spama.

Dobra strana je što WordPress programeri, koji u celom svetu zajednički rade na razvoju ove platforme, brzo primete eventualni bezbednosni nedostatak određene verzije WordPressa i momentalno izbacuju novu, poboljšanu verziju WordPressa. Zato je veoma bitno redovno ažurirati WordPress sistem kako bi sajt uvek imao najnoviju bezbednu verziju WordPressa.

Iz tog razloga, dok dodavanje i izmena stranica na Wordpess sajtu pogoduje dobroj poziciji sajta na pretraživačima i samim tim većoj posećenosti (i zaradi od posla), veoma je bitno i tehničko održavaje WordPress sajta. Tehničko održavanje sajta obuhvata ažuriranjeWordPress sistema, ažuriranje tema, ažuriranje pluginova na najnovije verzije i po potrebi izmenu datih fajlova i bekap sajta.

 

Zato redovno ažurirajte WordPress, teme i pluginove i posle svakog ažuriranja ili veće promene na sajtu, napravite sigurnosnu kopiju (bekap sajta), zipujte u jedan fajl i čuvajte ga na kompjuteru, flešu ili nekom drugom sigurnom mestu.

 

Većina vlasnika sajtova kojima je urađen sajt u WordPressu sa prvobitnom namenom da samostalno menjaju sadržaj stranica i dodaju nove, retko kad se uloguju u administratorski panel i bilo šta promene ili dodaju. Iako bi imali koristi od dodavanja novih tekstova, korisnih informacija na sajt, jer je to ono što privlači više ljudi pa samim tim neki od njih postaju klijenti, vlasnici sajtova često zaborave da objave bilo šta novo na sajtu mesecima pa i godinama.

Ono što je veoma bitno napomenuti je neophodnost tehničkog održavanja WordPress sajta. Dok nedodavanje stranica i objava na sajt za posledicu ima manju posećenost sajta, zaboravljanje ažuriranja WordPress sajta na novu verziju, za posledicu može imati bezbednosne probleme na sajtu. Čak i da se ne dogodi ni jedan bezbednosni incident sajta urađenog u WordPressu, korišćenje zastarele verzije Wordrpress sistema i tema vremenom će dovesti do gubitka određenih funkcionalnosti koje je sajt imao na početku. Razne stvari se menjaju, pa, na sajtu koji nije ažuriran na novu verziju, često neke stvari ne rade ispravno ili se sajt ne prikazuje dobro na računarima ili telefonima iako je nekad sve bilo u redu.

Ako još nemate sajt, pre naručivanja ili izrade, razmislite koliko ste spremni da vodite računa o redovnom održavanju sajta. Sajt u WordPressu se isplati samo ako ćete redovno dodavati novi sadržaj (slike, stranice, objave). Razmislite da li ćete u narednom periodu imati potrebu da menjate ono što je napisano na sajtu. Klijentima koji imaju u planu da promene nešto jednom u par meseci ili godinu dana, predlažemo izradu statičkog sajta. Statički sajt ne mora da se održava pa je sa gledišta utrošenog vremena veoma isplativ.

Ako imate WordPress sajt a niste voljni da odvojite 15 minuta mesečno za bekap i ažuriranje WordPressa sigurnije je da angažujete nekog ko se profesionalno bavi održavanjem WordPress sajtova.