Get ready for the success…

Email: hello@example.com

Redizajn sajta – prilika da modernizujete sajt i osvežite ga novim sadržajem

Redizajn sajta koji je urađen pre više godina, radnja je koju je potrebno sprovesti kako bi sajt vizuelno i funkcionalno bio u skladu sa modernim tokovima i načinom na koji ljudi koriste internet.

Redizajn sajta je mnogo više od ulepšavanja sajta, on obuhvata sve potrebne aktivnosti na samom sajtu i izvan sajta, da bi sajt zadovoljio potrebe prosečnog korisnika interneta. Ova aktivnost obuhvata i ispravljanje greški koje nisu proizvod nepažnje osobe koja je radila prvobitnu verziju sajta, nego greške koje su se pojavile zbog stalnog unapređivanja web pregledača, novih standarda i načina na koji se razne stvari prikazuju. Takođe razni widžeti koji su dodati na sajt ka brojač poseta, prognoza i slično, nakon par godina obično zahtevaju promenu ili u suprotnom se ne prikazuju na ispravan način. Korisnici interneta su danas mnogo zahtevniji nego pre i samim tim izrada nove verzije sajta zahteva praćenje želja i očekivanja korisnika. Ako imate sajt koji je rađen pre nekoliko godina, morate znati da su standardi kod izrade sajta sad drugačiji. Ranije je brzina internet konekcije bila veoma mala, pa su i sajtovi pravljeni tek sa ponešto slika i teksta kako bi sajt mogao da se učita za razumno vreme. Povećanjem brzine interneta, web dizajneri su na sajtove dodavali razne elemente koji su služili da sajt učine lepšim i preglednijim, slike su postale veće i kvalitetnije, a često se ugrađuje i video na sajt.

Zato je pre redizajna sajta potrebno napraviti plan šta se želi postići da i se najbolje iskoristila usuga redizajniranja i popravili nedostaci koji se primećuju na sajtu. Pravi redizajn sajta ima za cilj povećanje poseta i satisfakciju posetilaca sajta.

Da bi ste znali šta da tražite od web dizajnera, morate pronaći odgovore na nekoliko pitanja:
– Da li je sadržaj sajta potrebno menjati, da li su tekstovi zastareli i ne aktuelni?
– Da li je potrebno uraditi promenu slika, fajlova kao što su Pdf i drugi?
– Kod redizajniranja sajta ne počinjete izradu sajta od nule, ali ipak morate znati koliko ste spremni da uložite novca u redizajn sajta.
– Da li je potrebno da imate mogućnost samostalnog ažururanja podataka na sajtu, da li želite regiatraciju posetilaca i sl.
– Takođe možete pogledati primere sajtova iz vaše oblasti poslovanja, kako bi ste lakše došli do zaključka kakav sajt želite.
– Ko su vaši klijenti i poslovni saradnici i šta oni smatraju privlačnim sajtom.

Kako je obično vaš stari sajt urađen korišćenjem HTML jezika, pojedini web dizajneri smatraju da novi sajtovi treba da se rade u nekom od sistema za upravljanje sajtim tzv CMS. Mi smatramo da to nije potrebno pošto svaki od CMS sistema na kraju browseru isporučuje stranicu upravo pisanu HTML jezikom, tako da na izgled sajta ni u kom slučaju neće uticati način njegove izrade. Oduševili bi ste se kad bi videli koliko modernih sajtova je danas sastavljeno u običnom HTML jeziku. Osim toga, vreme učitavanja stranice rađene u HTML-u je brže nego ista takva stranica pokrenuta preko CMS sistema. Takode sa pozicije bezbednosti sajta, kod HTML sajta je zloupotreba svedena na minimum, za razliku od sajtova koji su urađeni u CMS i koje je stalno potrebno ažurirati, da ne bi postali meta napada.
Zato je potrebno da odlučite da li želite sajt u HTML ili vam je ipak neophodan CMS sajt.

Kad odgovorite na ova pitanja, biće vam mnogo jasnije šta zapravo želite od novog sajta, pa ćete u mnogo čemu olakšati i sebi i web dizajneru dogovor oko redizajniranja postojećeg sajta.