Get ready for the success…

Email: hello@example.com

Uticaj brzine sajta na iskustvo korisnika

Jedna od važnih stvari kod optimizacije sajta je brzina kojom se učitava sajt.

Dok je internet konekcija prosečnog korisnika bila putem dial up veze, brzine učitavanja sajtova bile su izuzetno male. Učitavanje slika ponekad je trajalo neverovatno dugo a o video fajlovima moglo se samo sanjati.

Web dizajneri su se tad trudili da na sajt postave što manje sadržaja koji bi web pregledač korisnika trebao da preuzme prilikom učitavanja stranice – dakle samo tekst. Rezultat toga su veoma jednostavne internet prezentacije od par stranica i nešto slika. Sa razvojem mrežne infrastrukture i povećanjem brzine interneta prosečnog domaćinstva, povećala se brzina učitavanja sajta a web dizajneri su dobili mogućnost da sajtove dodatno ulepšaju kvalitetnijim slikama, slajderom, galerijama fotografija i drugim vizuelnim efektima.

Tako se došlo do situacije po kojoj zbog vizuelnih efekata na samom sajtu, bude zanemarena brzina učitavanja sajta, jer svi ti lepi efekti nalaze se u fajlovima koje je potrebno skinuti sa servera da bi bili prikazani.

Što je više tih efekata i što je više fajlova koje browser treba da preuzme, što su oni lošije organizovani ili sadrže nepotreban kod, to je sporija brzina učitavanja sajta.

Naravno to se sve odvija u pozadini web browsera tako da prosečan korisnik o tome ne zna ništa, pa jedino što može zapaziti je brzina kojom se učitava stranica sajta koji želi da poseti.

Tako se došlo do činjenice da vizuelni efekti koji treba da doprinesu boljem iskustvu korisnika budu faktor zbog kojih se sadržaj sajta sporije prikazuje.

 

 

Brzina sajta
Brzina sajta

 

Apsolutno je tačno da posetioci vole lep sajt sa raznim efektima ali je činjenica da na sajt dolaze zbog sadržaja – da bi pronašli određenu informaciju a ne da bi se divili kako je sajt lepo urađen.

Korisnici ne vole kad na učitavanje sajta treba dugo da čekaju ma kako on lepo izgledao, pa će se pre odlučiti za neki drugi sajt a Google prateći ponašanje korisnika, primenjuje svoj algoritam kako bi na vrhu rezultata bio upravo onaj sajt koji korisnici žele.

Ako ste vlasnik sajta, brzinu sajta možete proveriti pomoću alata koji je omogućio Google, a osim brzine, dobićete i savete šta je potrebno uraditi da bi se povećala brzina sajta i sajt prikazao pregledno na svim uređajima. Dakle sve ono što je dobro za korisnika, možete proveriti na linku developers.google.com/speed/pagespeed/insights.

Primenom ovih saveta, učinićete to da vaš sat postane brži, manje zahtevan po pitanju resursa servera, smanjiće se bandwith, tako da po ceni istog hosting paketa, možete imati daleko više poseta na sajtu.

Pošto  s vremena na vreme Google uvodi nove mere koji se tiču toga kako sajt treba da se pravi, potrebno je da posetite stranicu za proveru brzine sajta i nemojte se začuditi ako budete videli da vaš sajt koji je pre par meseci imao ocenu brzine od 90% sad spao na 40% – radi se jednostavno o činjenici da za Google novi faktori postaju bitni kad se radi o brzini sajta i pravilima koja treba da se poštuju. 

Shodno tome uveliko se prave AMP web stranice čija je namena upravo velika brzina učitavanja namenjena mobilnim uređajima.