Get ready for the success…

Email: hello@example.com

Vrste, cene i dostupnost Ebook čitača u Srbiji i telefona sa E-ink ekranom

Kako se u Srbiji teško može u prodavnicama tehničke opreme pronaći čitač za knjige to jest ebook reader, onda bi trebao da napišem par stvari o njemu. Dok sam pre kupovine Ebook readera tragao za iskustvima korisnika koji već poseduju čitače, zaključak je da su iskustva u 95% slučajeva pozitivna i retko se može pronaći neko kome ova vrsta uređaja ne odgovara i ako i postoji neki negativan komentar, više se odnosi na konkretan model i konkretne zahteve nego na ebook readere kao vrstu proizvoda.

Velik izbor Ebook čitača imate na AliExpressu. Ovo su neki sa besplatnom isporukom za Srbiju i cenama 6.000 din, 13.000 din dok je Hisense telefon sa e-ink ekranom nešto preko 33.000 din
Ebook čitačiEbook čitačiEink telefon Hisense

Ebook čitač služi za čitanje knjiga ili tekstova u digitalnom obliku a prednost mu je u tome što čitanje na njemu ne zamara oči kao čitanje na telefonu, tabletu, kompjuteru.

Vrsta ekrana koju koriste ebook čitači je nekakav e-ink drugačiji sistem, pogoduje očima, što je veoma važno sačuvati vid.

Ebook čitači cene u Srbiji

Kako se ebook čitači teško mogu pronaći u Srbiji u prodavnicama, u Gigatronu gde sam prvi put kupio čitač se nalazio veoma mali broj uređaja na stanju. Nekada ih ima na stanju, nekad ih nema a promene se dešavaju toliko brzo tako da se na upitu za Ebook čitače na Google, nalaze oglasni sajtovi a ne Gigatron ili Tehnomanija.

PocketBook basic 3 model- www.pocketbook-intl.com

Gigatron direktan link za ebook ako su na stanju, pojaviće se ovde https://m.gigatron.rs/ebook_citaci#

U Tehnomaniji se Ebook čitači nisu mogli naručiti putem sajta, jedino jedino su se mogli kupiti u prodavnicama u Pančevu i Nišu.

Često se dešava da se ebook čitač ne može čak ni pronaći u pretrazi na sajtu pa tako na sajtu Tehnomanije se u pretrazi nije mogao pronaći ebook čitač marke Pocket book basic 3, dok se preko Google normalno ulazilo u tu stranicu.

Cilj ove stranice je da možete uvek pronaći link ka websajtu neke od prodavnica, dakle prodavnica ne oglasa na Kupujem prodajem, gde se može kupiti ebook čitač sa garancijom od 2 godine.

Model čitača koji sam kupio je PocketBook koji je sniženju u Tehnimaniji koštao 10.000 dinara. Međutim prvi ebook čitač iste marke koji sam kupio u Gigatronu nije hteo ni da se uključi pa bih vam savetovao da svaku stvar koja se može isprobati u prodavnici isprobate je odmah na licu mesta da ne bi ste čekali kao i ja mesec dana da iz servisa pošalju razduženje i vrate pare.

Poslednja prodavnica u kojoj su se mogli kupiti E-book čitači je Gigatron Arena u Beogradu i naravno čitač se može poručiti iz bilo koje Gigatron prodavnice u Srbiji a možda i putem sajta.

U Tehnomaniji se ovaj čitač nalazio u Pančevu i u Nišu i to su dakle bila jedina dva grada u kojima su prodavnice imale na stanju čitače knjiga.

Iskreno se nadam se da će u narednom periodu sve više prodavnica imati na stanju ebook čitača i da će njihova cena padati a veličina ekrana rasti.

Ebook čitač koji sam kupio je marke PocketBook, Švajcarska marka, model je basic 3. Ono što bih napomenuo to je da ovaj model nema pozadinsko osvetljenje niti ekran osetljiv na dodir.

Čitač je lagan i jednostavan za korišćenje, otvara različite vrste fajlova, dakle to su PDF, Word, TXT, MOBI, EPUB, i tako dalje..gotovo sve otvara tako da ne morate konvertovati fajlove.

Formati koje otvara PocketBook basic 3 model

Formati e-knjiga: PDF, PDF(DRM), EPUB, EPUB(DRM), DJVU, FB2, FB2.ZIP, DOC, DOCX, RTF, PRC, TXT, CHM, HTM, HTML, MOBI, ACSM
Formati slika: JPEG, BMP, PNG, TIFF

Ovome da dodam da je potrebno da slika ima nastavak JPG, jer jpg nije moglo da otvori.

PocketBook basic 3 model ima ugrađenu opciju da možete poslati fajl koji hoćete na mejl koji odaberete kad se registrujete na sajt i svaki fajl koji pošaljete na taj mejl, čitač će automatski putem WiFi mreže preuzeti. Mejl koji odaberete glasi nekinaziv@pbsync.com a prvi put kad pošaljete fajl na taj email, stići će vam poruka da mejl sa kog je poslato dodate u sigurne mejlove tako da ste zaštićeni od eventualnih spam poruka.

Korisna varijanta koja je zamišljena je Dropbox aplikacija na ovom čitaču koja ne funkcioniše jer je model iz 2014! U međuvremenu, Dropboks promenio sistem autentifikacije pa je nemoguće povezati svoj Dropbox nalog sa čitačem što je malo šteta.

Naravno tu i opcija prebacivanja fajlova direktnom vezom putem USB, zatim otvaranje sa micro sd kartice a i njegova memorija je 8GB što je sasvim dovoljno većini korisnika. Primera radi 700 knjiga mi je zauzelo oko 800 megabajta.

Problem kod ove generacije ebook čitača je to što je ekran dosta osetljiv pa se lako može oštetiti, bilo padom ili nepažnjom. Savet je da ekran zaštitite to jest da kupite zaštitu ili da napravite neku varijantu zaštite tako da čitaš bude kao u koricama knjige.

Bolje je kupiti čitač iz prodavnice koje posluje u Srbiji, dakle kao prave prodavnice nego preko nekih neproverenih online šopova. Ja sam inače gledao i na KupujemProdajem prodaju čitača gde u oglasu piše da je garancija na čitač godinu dana a zakonska garancija kod nas je 2 godine. Druga stvar, kad sam u Gigatronu kupio čitač koji nije radio, sledeći dan sam ga odneo u prodavnicu i čitač je poslat na servis.

Inače čitača će biti verovatno sve više i više ako ne njih onda bar tableta i sličnih uređaja koji imaju tu vrstu ekrana koja ne šteti očima što je jako bitno. Čak je bitno i da deca koja idu u školu recimo čitaju stvari sa ebook čitača da što manje zamaraju oči gledajući u tablete ili telefone.

Ko relativno često putuje u inostranstvo, u Hrvatskoj takođe je veća ponuda Ebook čitača.

PocketBook za razliku od nekih Amazon čitača ne prikazuje reklame. Sa njim možete da otvarate skoro sve vrste fajlova na koje ste navikli bez problema. Možete povećavati slova, na primer kad se radio PDF fajlu koji sadrži tekst, veličina slova se može prilagoditi povećati, namestiti tako da tekst prekriva ceo ekran, namestiti vrstu fonta koji vam se najviše sviđa kao i mnoge druge stvari, rotiranje ekrana itd.

Čitanje stripova na Ebook čitaču

Veličina ekrana od 6 inča nije pogodna za čitanje stripova jer su u većini slučajeva slova dosta sitna da bi se moglo ugodno čitati. PocketBook basic 3 ne otvara CBR fajlove ali strip se može čitati u PDF ili nekom drugom formatu.

Za ljubitelje stripova postoje dve varijante:
1. Konvertovanje stripa tako da svaka scena bude jedna slika i čitanje stripa kao slike ili puštanje stripa kao slideshow gde se slike smenjuju na 3-4 sekunde.
2. Kupovina većeg ebook readera sa ekranom od bar 8 inča a idealno 10 inča po ceni od 300$

Ebook čitači marke OnyxBoox

Ovi ebook čitači su više od čitača knjiga, oni omogućuju pisanje, crtanje, a neki (13 inča) imaju HDMI ulaz i mogu da se koriste kao monitor. Cena ima je od 320$ za osnovni model do približno 900$ za model sa mnogim funkcijama.

Onyx Boox max 2 – www.onyxboox.com

Cene Ebook readera u Srbiji

Mislim da cena ebook čitača marke PocketBook basic nije visoka, s obzirom da nema neke velike ponude u Srbiji.
Postoje vrste čitača koje imaju više RAM memorije, neki i od 2GB memorije, sa ekranima od 8 inča, 10 inča, 13 ili 14 inča i ekranima osetljivim na dodir.

Neki ebook readeri su više od samog čitača pa se na njima može pisati, crtati kao što su modeli Onyx boox.

Ipak njihova cena je dosta veća pa je najjeftiniji 320$ dok je najskuplji je 800 dolara. Nekom to i nije skupo, pogotovo kome olakšava posao.
Vremenom će se verovatno sve više proizvođača uključivati u tu priču pa će i monitori za kompjutere pogotovo za one poslove gde nije bitna boja, biti ovog tipa.

Sledeća generacija ovih ekrana bi trebalo da mogu da prikazuju pokretnu sliku, pošto se trenutno na čitačima slika ne može tako osvežavati brzo to jest ne možete dobiti animaciju.

Uskoro će verovatno se pojaviti firme koje će praviti čitače u boji tako da neće ti biti neke razlike između klasičnog papira i čitanja sa ekrana.

Kad se radio izboru knjiga, na srpskom jeziku je dostupan veliki broj elektronskih knjiga u Epub, Mobi, Doc, Pdf formatu tako da nećete imati problema da za kratko vreme imate malu biblioteku od preko 1000 knjiga na srpskom jeziku.

Neke od tih knjiga se mogu kupiti a neke se mogu preuzeti besplatno i tu pre svega mislim na ediciju srpske narodne književnosti koja je dostupna za preuzimanje. Microsoft je u saradnji sa učiteljskim fakultetom digitalizovao dosta knjiga tako da ćete pronaći mnogo dela na srpskom jeziku.

Naravno sa PocketBook readerom, dostupne su vam i sve knjige koje su u PDF formatu a koje se mogu preuzeti jednostavnom pretragom na Google a i dosta ljudi poseduje velik broj knjiga u PDF formatu.

 

Ponesite Ebook čitač na odmor i uživajte

Ebook čitačima za jasan prikaz teksta ne smeta dnevna svetlost pa kad idete na odmor ponesete čitač sa sobom na plažu.

Ljubiteljima čitanja ebook reder je prava stvar koju moraju imati. Zgodan je i za učenike, pogotovo za studente kojima će uštedeti mnogo novca i na kupovinu knjiga ili fotokopiranje materijala za spremanje ispita.

Ebook čitači, čak i ovi osnovni modeli, trenutno dostupni u Srbiji po ceni od 10.000 din, sa ekranima od 6 inča su odlična stvar koja će mnogima biti od pomoći.