Get ready for the success…

Email: hello@example.com

Samostalno održavanje sajta

Sadržaj koji sledi namenjen je onima koji samostalno održavaju svoj sajt.

Izmena sadržaja na statičkom sajtu

Ako imate statički sajt urađen recimo u HTML, da bi ste menjali sadržaj sajta, najzgodnije je da instalirate program za prenos fajlova kao što je Filezilla. Preko ovog programa možete lako pristupiti serveru i vršiti promenu sadržaja sajta. Pre nego što bilo šta uradite na sajtu, napravite bekap sajta da ako nešto pogrešite, možete lako da ispravite. Statički sajtovi dakle, ne moraju da se održavaju kako bi bili bezbedni a ako želite da promenite neki tekst na sajtu, možete preko Filezilla programa se konektovati na server, najčešće su fajlovi sajta u folderu public_html . Kad uđete u ovaj folder, videćete listu tekstualnih fajlova koji su zapravo stranice Vašeg sajta. Najčešće su to html fajlovi i svaka stranica sajta ima html fajl koji se na nju odnosi. Obično su imena html fajlova jasno određena pa tako stranica kontakt ima fajl koji se zove kontakt.html ili kontaktirajte-nas.html, stranica o nama ima fajl koji se zove o-nama.html dok naslovna stranica ima fajl index.html.

Ako niste sigurni koji fajl treba da otvorite, samo pogledajte šta piše u adresnom baru pregledača nakon naziva domena. Otvaranjem određenog fajla, videćete stranicu napisanu u html jeziku. Unutar stranice pronađite deo gde se nalazi tekst koji ste videli na sajtu. Uređivanjem tog teksta, brisanjem i promenom, zapravo menjate sadržaj na sajtu. Jedino treba da vodite računa da ne izbrišete određeni html tag a njih ćete prepoznati tako što imaju znak < > i tekst unutar toga. Dakle menjajte samo razumljiv tekst izvan html tagova. Kad završite sa izmenama, treba samo da sačuvate fajl i vratite ga na server pa pogledate stranicu i vidite izmene koje ste malopre uradili.

Sve ovo zahteva nešto vremena i učenja ali za par dana ćete shvatiti dosta toga što će biti dovoljno za sitnije izmene sadržaja sajta.

Održavanje WordPress sajta

Najčešće se radi o samostalnom održavanju WordPress sajta mada su i sajtovi urađeni na drugim platformama održavaju. Osnovne izmene na WordPress sajtu se rade lakše nego na statičkom html sajtu jer se svi tekstovi menjaju preko tekst editora. Iz liste wordpress stranica izaberete onu koju hoćete da izmenite i kliknete na uredi. Isto tako, ako Vam je lakše, možete, kad ste ulogovani, posetiti stranicu sajt i kliknuti na uredi na vrhu ekrana.

Nakon uređivanja stranice, kliknete na dugme Ažuriraj i stranica je promenjena.

Osim promene stranica, možete lako menjati i objave, widžete (desni -levi bar, donji blok – footer).

Osnovno održavanje sajta u WordPressu možete naučiti za par sati, pa je između ostalog lakoća održavanja doprinela popularnosti WordPressa.