Šta je maloprodaja?

Maloprodaja je prodaja malih količina robe kupcima za sopstvenu potrošnju.

Odlučili ste da je vreme za novi frižider. Šta ćete raditi? Ako imate pitanja o svim opcijama koje su vam dostupne, verovatno ćete ući u auto i odvesti se do prodavnice elektronike. Ovde ćete iskusiti maloprodaju.

Maloprodaja znači prodaju robe javnosti, obično u malim količinama, namenjene za potrošnju. Prodaja je razmena robe ili usluga za novac. Iako se brojne prodaje završe preko interneta, i dalje postoji potreba za prodavnicama sa fizičkim lokacijama. Ovo otvara mogućnost za poslove u prodaji. Da biste bili uspešni u ovoj karijeri, morate razumeti tehnike maloprodaje.

Tehnike maloprodaje

Evo nekoliko tehnika koje se mogu koristiti u maloprodaji. Možete koristiti jednu od ovih tehnika ili njihovu kombinaciju.

Pohvalite izbor kupaca

Ne budite dosadan prodavac. Ponekad je potrebno samo kratko reći: „Odličan izbor!“ da im pomognete da donesu odluku. Za kupca koji bi se pobunio protiv vaše pomoći, ovo bi mogla biti prava tehnika. Umesto da lebdite iznad ovog kupca, nastavite sa radom. Obavestite ih da ste dostupni ako ste im potrebni. Zatim jednostavno pohvalite njihovu odluku. To bi moglo dovesti do dodatnih pitanja ili jednostavno do podsticaja za kupovinu.

Pratite funkcije sa prednostima

Umesto da samo navodite karakteristike proizvoda, recite kupcu kako će to zadovoljiti njihove potrebe. Na primer, Ovaj televizor ima ugrađeni plejer. To znači da ne morate da se bavite dodatnom opremom i kablovima. Ovo pretvara zbunjujuće podatke u razumljive informacije.

Online prodavnica

Navedite klijenta da razgovara sa vama

Postavljajte otvorena pitanja. Budite pričljivi. Na primer, Vidim da gledate u traku za trčanje. Šta biste želeli da vam objasnimo? Kupci žele da im pomogne neko kome je stalo do njihovih želja i potreba, a ne neko ko samo želi da proda.

Utvrdite svoj kredibilitet

Pokažite kupcu kako ste stručnjak. Navedite svoje akreditive i godine u poslu kada se predstavljate. Na primer, hvala vam što ste danas došli u Našu Prodavnicu. Ja sam Igor. Ovim poslom se bavim već deset godina. Da li tražite montažni bazen ili želite da ga izgradite?

Leave a Reply

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *