Get ready for the success…

Email: hello@example.com

Zašto su cene izrade sajta toliko različite?

​Potrebna Vam je izrada sajta i pretražili ste razne sajtove na kojima se nalaze usluge izrade sajtova kao i mnoge druge usluge vezane za internet marketing, dizajn i slično. Gledajući sve te sajtove,  primetili ste da cene izrade sajtova variraju od manje od 50€ pa do par stotina evra za na prvi pogled istu uslugu izrade sajta.

Napravite sajt besplatno
Napravite sajt besplatno

Onda ste se verovatno zapitali zbog čega se cene izrade sajtova razlikuju toliko da Vas izrada sajta preko jedne agencije može koštati kao izrada deset takvih sajtova preko druge. Šta je zapravo glavni razlog za toliku razliku u ceni?

Pa u suštini glavna stvar kod izrade sajtova i kod određivanja cene izrade sajta su zahtevi klijenata. Neki klijent može imati skromnije zahteve i sajt za njega se završi za 2 dana. Iako to na prvi pogled ne deluje tako, neki drugi, klijenti, kao što su velike firme sa velikim budžetom za izradu sajta, mogu imati mnogo veće zahteve u pogledu izrade i dizajna sajta, količine stranica kao i mnogih drugih funkcinalnosti koje se ne vide na prvi pogled.

Na izradi takvih sajtova, često radi velik tim ljudi od programera do dizajnera pa njihovo vreme košta. Tu su i mnogobrojni sastanci, prepravke, izmene i mnoge druge stvari koje sve skupa utiču na konačnu cenu takvog sajta. Na osnovu toga, firme koje se pretežno bave izradom sajtova za velike i zahtevne firme, imaju visoke cene izrade sajta, dok se oni koji se bave pretežno izradom sajtova za male firme imaju nisku cenu izrade sajta – prilagođenu zahtevima i budžetu klijenata.

Samo cena domena je potpuno ista za sve i kreće se u proseku od 1.000 do 2000 RSD godišnje a cena hostinga je otprilike oko 2000 RSD godišnje za prosečno mali sajt kakvih je većina u Srbiji.

I velike i male firme plaćaju istu cenu za zakup domena ali se na hostingu mogu ostvariti značajne uštede. Ukoliko je sajt namenjen za Vašu firmu i ukoliko ste zadovoljni nekim malim sajtom od nekoliko desetina stranica, a pri tom nemate nameru da svakodnevno dodajete nove stranice ili recimo proizvode, onda hosting može da bude potpuno besplatan a istovremeno da ne gubite na kvalitetu. To nije nikakva prevara nego stvarnost zato što velika kompanija iz Francuske OVH, Vam omogućuje, ako registrujete domen preko njih za 10 eura ili zavisi koliko koji domen košta, da besplatno sajt hostujete na njihovim serverima. Oni imaju toliko velik kapacitet servera svuda po svetu, da je davanje besplatnog hostinga za mali  sajt njima nešto što ne osete kao izdatak.

Ako domen registrujete preko kompanije OVH, dobićete nekih 10 megabajta hosting prostora, što nije malo za onoga ko ume da fino spakuje sajt tako da radi brzo i ne troši puno memorije. Osim toga pored besplatnog hostinga, dobićete i jednu besplatnu email adresu koje će da glasi kao vašeime@imevašeg sajta kao i besplatni SSL sertifikat, što je veoma dobro.

U Srbiji niko ne nudi ovakvu opciju pa da biste imali mogućnost besplatnog hostinga za sajt, morate da otvorite sami ili da preko nas nalog na sajtu OVH.

Možete računati što se tiče cene izrade sajtova da Vas neki sajt u proseku košta 50 EUR puls godišnji troškovi za domen . To znači da sajt može biti gotov za 2 do 3 dana od trenutka kad dostavite materijal kao što su slike, tekstovi linkovi ka YouTube video sadržaju i kao i linkovi ka društvenim mrežama na kojima prezentujete usluge vaše firme.
U suštini mnogi vlasnici sajtova u Srbiji, pretežno sajtova zanatskih radnji, neznajući plaćaju plaćaju više za hosting iako je njihov sajt toliko mali da nema potrebe za takvim hostingom, jer to bi bilo kao da neko plaća magacin od 2000m2 da bi držao prodavnicu od par kvadrata.

Zato je činjenica da neke hosting firme profitiraju na neinformisanosti preduzetnika u Srbiji pa oni ne znajući plaćaju ono što ne koriste. Jedina poštena cena hostinga i jedini paket koji je stvarno primerene veličine za manje sajtove, možete zakupiti preko MTS-a po 3 puta nižoj ceni od prosečne ali pošto njima hosting nije primarna delatnost, nisu mnogo radili na promociji svojih usluga pa mnogi za to i ne znaju.

Ono što možemo je da Vam omogućimo je da ostvarite uštedu dugoročno gledajući, tako što nećete plaćati hosting što bi izašlo nekih 10.000 dinara (2000 godišnje)  za narednih 5 godina.  Znači ako hoćete da imate sajt sa malim troškovima godišnjeg održavanja to jest plaćati samo nekih 1000 RSD godišnje za domen onda nam se javite pa ćemo da napravimo sajt za Vašu firmu kojim ćete,  verujemo biti zadovoljni a ako ne budete pravićemo ga ponovo. Nakon izrade sajta ćemo Vaš sajt registrovati na Google i na druge pretraživače i na taj način će Vaš sajt biti aktivan i dostupan na internetu.

Naravno responzivni dizajn sajta (za mobilne telefone) se podrazumeva prilikom izrade sajta.